JPMorgan Chase a majorat oferta de preluare a Bear Stearns la zece dolari pe actiune, de cinci ori mai mult decat oferta initiala, in efortul de a calma nemultumirile actionarilor Bear Stearns, potrivit Reuters. Pretul initial, de doi dolari pe actiune, a fost considerat mult prea scazut de actionarii bancii de investitii.

Potrivit noii oferte, fiecare actiune comuna a bancii Bear Stearns va fi preschimbata pentru 0,21753 actiuni comune ale JPMorgan. De asemenea, JP Morgan va cumpara alte 95 milioane de actiuni ale Bear Stearns, reprezentand 39,5% din pachetul total de actiuni ale bancii de investitii.

Actiunile vor fi cumparate la acelasi pret care figureaza in oferta de preluare si se asteapta ca afacerea sa fie incheiata pana in data de 8 aprilie.

Consiliile de administratie ale celor doua banci au aprobat noua oferta de preluare si acordul de cumparare a actiunilor.

Bear Stearns a fost afectata de o criza de lichiditate dupa ce a inregistrat pierderi mari in urma crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat si a pierderii increderii investitorilor.

Un articol publicat luni dimineata de New York Times mentiona ca JPMorgan a discutat posibilitatea de a majora de cinci ori oferta facuta pentru cumpararea Bear Stearns, la 10 dolari pe actiune.

Potrivit cotidianului care citeaza persoane implicate in discutii, acordul initial s-a bucurat de sprijinul autoritatilor federale de reglementare, insa Rezerva Federala Americana (Fed) nu este de cord cu noul pret.

Oferta de zece dolari pe actiune evalueaza Bear Stearns la peste un miliard de dolari. Totusi, acest pret reprezinta o treime din valoarea la care se tranzactionau in data de 14 martie, cu o zi inainte de anuntul ofertei de preluare. De asemenea, pretul reprezinta mai putin de 10% din valoarea la care s-au tranzactionat actiunile in cea mai mare parte a anului trecut.

Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, este tot mai convins ca fuziunea este in pericol dupa ce aproape toata saptamana trecuta a discutat cu actionarii indignati ai Bear Stearns.

Printre acestia s-a numarat si omul de afaceri britanic Joseph Lewis, care a investit peste un miliard de dolari pentru achizitionarea a 12,1 milioane de actiuni ale bancii de investitii, o parte fiind cumparate la 13 martie. Saptamana trecuta, omul de afaceri a declarat ca va face tot ceea ce este nevoie pentru a isi proteja investitiile si ar putea incuraja Bear Stearns si alte parti implicate sa caute alti investitori.

Actiunile Bear au inchis sedinta de joi la o cotatie de 6,39 dolari, ceea ce reflecta sperantele investitorilor ca JPMorgan ar putea majora oferta sau ca alt investitor ar putea face o oferta mai buna. Actiunile JPMorgan au inchis la 45,97 dolari.

Potrivit The New York Times, reprezentantii Bear Stearns au incercat duminica noapte sa autorizeze vanzarea unei participatii de 39,5%, tranzactie ce poate avea loc fara aprobarea actionarilor.

Persoanele implicate in discutii au mai declarat ca Fed a incurajat JPMorgan sa nu plateasca mai mult de doi dolari pe actiune, pentru a se asigura ca nu va da impresia unei salvari a actionarilor Bear Stearns.

Unii dintre actionarii importanti ai Bear Stearns au luat in calcul optiunea de a se opune acordului cu JPMorgan pentru a declansa procedura de faliment, in cadrul careia spera sa obtina mai mult de doi dolari pe actiune din partea creditorilor. Acest lucru este insa riscant, deoarece in astfel cazuri se poate intampla ca actionarii sa nu primeasca nimic.