Fitch a luat decizia de a retrograda ratingul de credit al Statelor Unite din cauza îngrijorărilor legate de fiscalitate și guvernanța corporativă a executivului american, invocând în discuțiile cu Trezoreria de la Washington și revolta de la Capitoliu, relatează Reuters.

Jake AngeliFoto: Amy Harris / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-o mutare care a luat prin surprindere piețele, agenția de rating a anunțat marți că retrogradează solvabilitatea SUA de la AAA la AA+.

În decizia sa Fitch a vorbit despre deteriorarea fiscală prognozată pentru SUA în următorii 3 ani, datoria publică ridicată și deteriorarea guvernanței corporative.

„În opinia Fitch, în ultimii 20 de ani a avut loc o deteriorare constantă a standardelor de guvernanţă, inclusiv în materie fiscală şi de datorie, în pofida acordului bipartizan din iunie de suspendare a limitei de îndatorare până în ianuarie 2025”, a precizat agenţia de rating, ultimul punct fiind o referință la decizia luată de Congresul american pe ultima sută de metri la începutul lunii iunie, după luni de negocieri fără atingerea vreunui compromis.

Legislativul de la Washington a reuşit să ridice plafonul de îndatorare la 31,4 trilioane de dolari, dar numai după o bătălie politică prelungită, care a ameninţat să împingă ţara la neplata datoriilor.

Ce spun Fitch și Trezoreria americană despre situație

Janet Yellen, șefa Trezoreriei americane, și-a exprimat imediat după anunțul Fitch dezacordul „ferm” în privința acestuia.

„Titlurile de Trezorerie [ale SUA] rămân cel mai important activ sigur şi lichid din lume şi... economia americană este fundamental puternică”, a spus ea într-o declaraţie remisă presei. Yellen a denunțat o decizie despre care a spus că este „arbitrară și bazată pe date depășite”.

Însă Richard Francis, unul dintre directorii Fitch, a declarat acum într-un interviu acordat Reuters că agenția de rating a ridicat aceste probleme în discuții avute cu reprezentanții Trezoreriei de la Washington înaintea anunțării deciziei.

El a explicat pentru Reuters că polarizarea politică extremă din America, reflectată în revolta de la Dealul Capitoliului din data de 6 ianuarie 2021, a fost unul dintre subiectele subliniate de Fitch în discuțiile cu Trezoreria.

„A fost un lucru pe care l-am subliniat deoarece reflectă deteriorarea guvernanței corporative, este unul dintre mai multe puncte” în acest sens, a spus el pentru Reuters.

„Ai plafonul de îndatorare, ai 6 ianuarie. Este clar că, dacă te uiți la ambele partide (...) democrații au mers mai mult înspre stânga, iar republicanii mai mult înspre dreapta, deci centrul într-un fel se destramă”, a mai spus Francis.

Critici legate de decizia Fitch de a retrograda ratingul de credit al SUA

Fitch a devenit a doua mare agenție de rating care a retrogradat ratingul de triplu A al SUA, după Standard & Poor în 2011.

Cu toate acestea, decizia Fitch de acum a fost criticată de mai mulți economiști și experți.

Mohamed El-Erian, consilierul economic şef al gigantului serviciilor financiare Allianz, a declarat că anunţul Fitch a fost „o mişcare ciudată” și că „este mai probabil ca acest anunţ să fie respins decât să aibă un impact perturbator de durată asupra economiei şi pieţelor americane”.

Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2008, a declarat la rândul său că „cea mai mare ştire economică din ultimul an a fost succesul remarcabil al Americii de a reduce inflaţia fără a intra în recesiune”.

Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei americane, a declarat că decizia Fitch este „bizară şi ineptă”, mai ales că economia americană „pare mai puternică decât se aştepta”.