Angajaţii din Finanţe continuă vineri protestele în întreaga ţară, pe fondul nemulţumirilor faţă de proiectul de ordonanţă vizând reducerea cheltuielilor, iar pentru 22 august anunţă întreruperea lucrului pentru o perioadă de două ore şi un protest în faţa Ministerului Finanţelor.

Marcel BoloșFoto: AGERPRES

La aceasta ora sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din directiile financiare din Ploiești, Piatra-Neamț și Iași, au transmis HotNews.ro membrii sindicatelor din țară.

La Ploiești, presa locală scriecă angajații ANAF sunt nemulțumiți de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.

„Sunt mai multe lucruri, dar capac a pus proiectul de ordonanță care prevede tăierea voucherelor de vacanță, reducerea sporului de condiții grele și pierderea normei de hrană pentru angajații care depășesc un anumit nivel salarial”, ne-a declarat un angajat al Fiscului din Ploiești.

Din cauza protestului, ANAF și Trezoreria sunt închise vineri dimineață la Ploiești.

Finanțiștii din Neamț se revoltă: „Nu putem accepta să fim bătaia de joc a guvernanților!”

Și în Neamț, angajații au declanșat în această dimineață un protest spontan la sediul instituției. Funcționarii de la ghișee, dar și o parte din cei care lucrează în alte compartimente s-au adunat, înainte de ora 9, în holul de la parterul Trezoreriei Piatra Neamț, scrie presa locală.

Cristian Aanei, liderul Sindicatului SedLex Neamț, declară că nu este o acțiune a sindicatului, care la nivel central a programat o grevă de avertisment pentru data de 22 august. Motivul protestului este proiectul „Ordonanța Ciolacu” prin care Guvernul vrea să reducă cheltuielile bugetare pentru a nu pierde finanțarea europeană prin PNRR, pe fondul creșterii deficitului bugetar.

Şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a avut loc joi, Consiliul fiind convocat de urgenţă pe fondul informaţiilor referitoare la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Potrivit organizaţiei sindicale, proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou.

"Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează. Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post. Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă", subliniază Sindicatul pe pagina sa de socializare.

Această solicitare se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv: egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale "finanţe" şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.

"Pentru susţinerea acestor revendicări s-a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, astfel: în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă. Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, va fi organizat un protest în faţa sediului Ministerului Finanţelor, la care fiecare sindicat judeţean va trimite un număr de minimum 10 reprezentanţi. Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcţie de evoluţia eventualelor discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi de dorinţa membrilor şi nemembrilor de sindicat în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor noastre legitime", se arată în documentul citat.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, într-un comunicat, că angajaţii din Ministerul Finanţelor joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a ţării şi tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiţi pe măsura importanţei activităţii lor.

Acesta a avut joi un dialog cu un grup de angajaţi din cadrul ministerului, ca urmare a protestului declanşat în cadrul instituţiei.

Şeful de la Finanţe a subliniat că toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultări. "Orice măsură adoptată va fi asumată la nivelul coaliţiei. Eu sunt partenerul angajaţilor din minister, uşa mea este deschisă oricând, dacă vor să îmi transmită îngrijorările lor sau probleme cu care se confruntă. Angajaţii din această instituţie joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a ţării şi sunt primul care le va recunoaşte valoarea ori de câte ori am ocazia. Ei vor juca un rol vital în dezvoltarea economiei şi aplicarea măsurilor necesare acestui scop. Tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiţi pe măsura importanţei activităţii lor. Reversul medaliei este că am aşteptarea să trateze fiecare zi cu profesionalism şi eficienţă, pentru că lipsa de eficienţă ne costă scump", a menţionat el.

Totodată, şeful de la Finanţe a subliniat că vor fi făcute toate demersurile pentru a avea un statut al finanţistului şi pentru asigurarea recunoaşterii importanţei activităţii desfăşurate de angajaţii sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor.

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat joi o grevă spontană, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

"Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest", a declarat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe.

Știrea se actualizează