"Din punctul nostru de vedere este un derapaj inacceptabil ca Guvernul să abroge prin Ordonanță de Urgență obligațiile de predictibilitate și stabilitate ale Codului Fiscal. Chiar Ministerul Justiției, în avizul care însoțește această Ordonanță de Urgență la care mă refer, arată că ea este neconstituțională”, spune Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Radu Burnete, Confederatia ConcordiaFoto: Concordia

Reamintim că după ce Guvernul a adoptat ordonanța prin care transparența fiscală dispare din România, Ministerul Justiției a emis un aviz în care spune că Ordonanța nu este constituțională, conform unui document obținut de HotNews.ro.

1. Ar fi nevoie de 3 condiții pentru a fi în regulă ordonanța:

situația extraordinară

urgența reglementării

motivarea urgenței reglementării

Ministerul Justiției spune că este necesar să fie prezentate într-o manieră cunatificabilă elementele de fapt și de drept ale situației extraordinare, care ar impune recurgerea la această cale de reglementare.

Modificarea putea fi realizată pe calea procedurii obișnuite de legiferare, iar justificarea din nota de fundamentare și din preambul nu este clară în privința situației extraordinare pentru care e nevoie de Ordonanță de urgență.

„Guvernul ne spune că acum, cu aceste măsuri fiscale, avem de a face cu o situație excepțională care nu se va mai repeta și în același timp forțează Constituția pentru a face posibilă permanentizarea unor astfel de excepții. Solicităm Parlamentului să respingă acest proiect. Nu vom avea dezvoltarea economică și investițiile pe care ni le dorim într-un mediu în care totul este impredictibil și orice plan de afaceri poate fi dat peste cap de o decizie intempestivă și neanunțată a Guvernului. România trebuie să rămână o economie atractivă cu sau fără deficit excesiv, iar ieșirea nu se poate face oricum doar cu măsuri luate pe repede înainte", mai spune Radu Burnete.

În opinia executivului de la Concordia, această Ordonanță de Urgență ne face să credem că în ciuda asigurărilor pe care le-am primit că episodul de acum este singular, în realitate guvernanții pregătesc terenul pentru momente viitoare similare, când nu își doresc să mai fie încurcați de puținele prevederi ale Codului Fiscal care obligau, teoretic, politicienii să ofere o minimă predictibilitate de 6 luni de zile atunci când vine vorba de taxe și impozite.