Guvernul a hotărât vineri alocarea a peste 3,6 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru suplimentarea bugetelor a șapte ministere, SGG, SRR, Camera Deputaților, DNA și SRI. Sumele - credite bugetare, de angajament, dar și redistribuiri - sunt necesare pentru susținerea unor proiecte de investiții, dar în mare parte și pentru plata salariilor.

Ședință de Guvern al Palatul VictoriaFoto: Inquam Photos / George Călin

Au fost suplimentate bugetele următoarelor ministere și instituții: Ministerul Sănătății, Educației, al Investițiilor și Proiectelor Europene, Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul de Interne și de Externe, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Secretariatul General al Guvernului, SRR, Camera Deputaților, DNA și SRI.

VEZI SUPLIMENTĂRILE DE BUGETE ADOPTATE DE GUVERN

  • „Fondurile suplimentare au în vedere asigurarea finanțării serviciilor din spitale, a medicamentelor compensate, a plății salariilor din sistemul de sănătate și din sistemul de ordine publică, a plății majorate a salariilor din învățământul preuniversitar, plata cererilor de finanțare a unor proiecte susținute din fonduri europene, susținerea unor proiecte de investiții în domeniile transporturilor și mediului, precum și buna funcționare a instituțiilor statului.
  • De asemenea, se fac unele redistribuiri la Ministerul Justiției și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).”, a anunțat Guvernul.

Peste 1,6 miliarde de lei sunt necesari pentru plata salariilor

Analiza HotNews.ro asupra diverselor hotărâri și memorandumuri adoptate vineri de Guvern arată că o sumă de peste 1,6 miliarde de lei este necesară pentru plata salariilor, astfel:

1. Ministerul Afacerilor Interne: 960 milioane de lei.

  • Suma de 395 milioane de lei va fi folosită pentru plata unor drepturi de natură salarială, iar suma de 565 milioane lei va fi folosită pentru plata unor drepturi de natură socială.

2. Ministerul Sănătății: 168,3 milioane de lei pentru asigurarea plății influențelor financiare determinate de creșterile salariale și de drepturile salariale acordate personalului din unitățile sanitare publice.

3. Ministerul Educației: 184 milioane de lei. Fondurile sunt necesare pentru plata majorată a salariilor personalului din învățământul preuniversitar.

4. Secretariatul de Stat pentru Culte - 258 milioane de lei pentru salarizarea personalului de cult aparținând cultelor religioase.

5. Serviciul Român de Informații (SRI) - 6,25 milioane de lei credite de angajament și credite bugetare.

  • Sumele sunt destinate achitării drepturilor salariale ale personalului din rețeaua sanitară proprie (Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Agrippa Ionescu) și din Academia Naţională de Informații ”Mihai Viteazul”, inclusiv a contribuțiilor asiguratorii pentru muncă, pentru lunile noiembrie-decembrie 2023.

6. Administrația Națională a Penitenciarelor - 58,1 milioane de lei doar pentru luna noiembrie:

  • Executivul a aprobat suplimentarea cu 100 milioane lei credite bugetare și de angajament bugetului Ministerului Justiției, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor.
  • Din această sumă, 99,7 milioane lei se alocă pentru acoperirea cheltuielilor de personal, bunuri și servicii, iar suma de 300 mii lei se alocă pentru cheltuielile cu ajutoare sociale, aferente lunii octombrie cu termen de plată în luna noiembrie.

7. Radioul Public - 17,5 milioane de lei.

  • Bugetul Societății Române de Radiodifuziune pe anul 2023 se va suplimenta cu suma de 29 milioane lei. Din această sumă, 17,5 milioane lei se alocă pentru cheltuieli de personal, iar 12 milioane lei cheltuieli cu preluarea, transportul și difuzarea programelor SRR, cheltuieli cu utilitățile, cheltuieli pentru chiriile sediilor studiourilor din țară, cheltuieli cu remunerațiile datorate organismelor de gestiune colectivă.

Guvernul a scos 600 milioane lei din Fondul de rezervă și săptămâna trecută

Guvernul a alocat și săptămâna trecută 600 milioane de lei din Fondul de rezervă după ce mai multe ministere nu mai au bani pentru plata salariilor, facturilor, pentru anumite proiecte de investiții ori activități culturale.