UniCredit anunță fuziunea în România cu Alpha Bank urmănd a crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere al activelor.

BNR - Banca NationalaFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Băncile au mai spus că UniCredit va investi 300 de milioane de euro (318 milioane de dolari) pentru fuziunea cu Alpha Bank România, potrivit Reuters.

Executivul italian ar fi fost presat să anunțe un acord după ce declarase că urmărește extinderea UniCredit pe piețele cheie

Analiştii spun că directorul executiv a fost sub presiune pentru a anunţa un acord de ceva vreme. Luna trecută, Orcel a declarat în cadrul unei conferințe că va căuta ocazii de a extinde prezența UniCredit pe piețele cheie unde este deja prezent.

UniCredit este unul dintre cei mai mari jucători bancari din Europa Centrală și de Est, cu o prezență puternică în Germania, Austria, Croația și România. De asemenea, mai operează în Rusia.

Prețul cotei de 9% din Alpha Bank nu a fost dezvăluit, dar pe baza prețului de închidere de vineri, analiştii au spus că valorează aproximativ 270 de milioane de euro.

Orcel a spus că rațiunea investiției este de a sprijini parteneriatele de produse. „Nu mai mult”, a adăugat el, citat de FT.

Investiția a fost salutată în Grecia ca fiind extrem de importantă pentru sectorul bancar al țării. Ministrul grec de finanțe Kostis Hatzidakis a declarat: „Faptul că o bancă europeană importantă investește în sistemul bancar elen după mulți ani este dovada că atât sectorul bancar grec, cât și economia greacă au intrat pe o cale de perspectivă și de creștere”.

Achiziția vine la câteva zile după ce S&P a actualizat ratingul de credit al Greciei la gradul de investment pentru prima dată de la criza datoriilor din 2010, prima dintre cele trei mari firme de rating care a făcut acest lucru.

„Este un început excelent și o reflectare a credibilității recâștigate și a oportunităților de creștere ale Greciei”, a declarat Alex Patelis, consilier economic șef al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis.

Andrea Orcel, CEO UniCredit Group, a declarat: „Aceasta este prima achiziție pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potențialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România și în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienților noștri, actuali și viitori, ci și angajaților ambelor instituții. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni și știu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat.

Această achiziție este o dovadă a angajamentului UniCredit față de creșterea calității și a excelenței fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru și a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit și sunt încrezător că acesta este începutul unei povești de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est.”

Deocamdată nu e clar cum se va numi noua entitate, dar conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține circa 10% din capitalul social al entității rezultate

Deocamdată nu e clar cum se va numi noua entitate, dar conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține circa 10% din capitalul social al entității rezultate și va rămâne implicată inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație.

Tranzacția va fi finalizată in 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obținerea aprobărilor statutare și a celor din partea tuturor autorităților de reglementare implicate.

Tranzacția va duce la crearea celei de-a treia bănci din piață din punct de vedere al activelor totale

Fuziunea va aduce la un loc două entității complementare, atât UniCredit Bank Romania cât și Alpha Bank România având o poziție solidă în segmentele de corporate și de retail, și în urma ei va rezulta o instituție financiară puternică care va fi mai bine poziționată pentru a-și deservi clienții și pentru a crea noi oportunități de creștere pe piața românească.

Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieței. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susțină economia românească mai bine, ci și să pună pe primul plan nevoile clienților și al acelor comunități în care își desfășoară activitatea.

Articol actualizat în 23.10.23 la ora 19:00