Jamie Dimon, CEO-ul băncii de investiții JPMorgan Chase, afirmă că războiul dus de Rezerva Federală americană (Fed) împotriva inflației va zgudui în cele din urmă piețele și că unii vor ajunge să „înoate goi” dacă dobânda de referință va fi majorată în continuare, relatează Markets Insider.

Jamie DimonFoto: Lenin Nolly/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Personal eu cred că la un moment dat va zgudui piețele”, a declarat bancherul într-un interviu acordat miercuri celor de la Yahoo Finance, cu referire la majorările repetate ale dobânzii de referință operate de Rezerva Federală, banca centrală de la Washington, pentru a scădea inflația din Statele Unite.

Începând cu anul trecut Fed a majorat dobânda de referință de la aproape 0 la peste 5% în contextul în care SUA, la fel ca alte țări din jurul lumii, s-au confruntat cu o rată istorică a inflației după injecțiile masive de numerar în economie în timpul pandemiei de COVID-19, creșterea prețurilor fiind exacerbată apoi de izbucnirea războiului din Ucraina.

Dimon spune că, în condițiile unui deceniu de „bani ieftini” și a creșterii deficitului de către administrațiile succesive de la Washington, inflația din SUA se dovedește mai persistentă decât se aștepta Fed, bancherul declarându-se îngrijorat de perspectiva unor noi creșteri ale dobânzii de referință.

„Pur și simplu cred că există multă finanțare pe deficit și că acest lucru ar putea cauza creșterea dobânzilor pe termen lung și rămânerea lor așa”, a spus el, avertizând totodată că o astfel de situație ar putea provoca probleme companiilor care nu sunt pregătite.

Șeful băncii de investiții invocă un exemplu favorit al lui Warren Buffett

„Warren Buffett vorbește despre momentul când vine refluxul - veți vedea destui oameni înotând goi”, a spus el. „Ei au avut expuneri față de dobânda de referință pe care nu le-au înțeles [și] nu ar putea încasa o dublă lovitură a stagflației sau unei crize imobiliare sau ceva asemănător”, a explicat CEO-ul JPMorgan Chase.

Însă o estimare preliminară publicată săptămâna trecută de către Departamentul pentru Comerț de la Washington arăta că economia americană a crescut cu 4,9% în trimestrul al treilea al acestui an, mai mult decât dublu faţă de avansul de 2,1% înregistrat în trimestrul doi.

Creșterea a fost cea mai mare din ultimii doi ani, reziliența economiei americane luându-i prin surprindere pe economiștii și economiștii care se așteptau ca SUA să intre în recesiune anul acesta. Inclusiv JPMorgan Chase avertiza într-un raport publicat în luna ianuarie că economia SUA riscă să intre într-o recesiune de tipul „broaștei fierte”, concomitent cu o recesiune globală.

Dimon spune însă acum că actualele probleme geopolitice cu care se confruntă lumea aduc noi îngrijorări pentru investitori.

„Este Ucraina, Israelul, război, moarte, națiunile libere din Europa”, a enumerat el, subliniind că toate aceste tensiuni afectează comerțul mondial și alte aspecte legate de economie.