„Nu înseamnă că toată lumea care plătește cash o face ca să încalce legea, dar cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash”, a declarat luni președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, întrebat despre dezbaterea privind limitarea plăților cash și anunțul unor bănci privind creșterea comisioanelor la operațiunile cu numerar.

Teanc de baniFoto: Shutterstock

Acesta a fost întrebat luni care este părerea sa despre dezbaterea privind limitarea plăților cash și faptul că unele bănci au crescut comisioanele la plățile în numerar.

  • „Am văzut dezbaterea publică. Cash-ul este scump. Cash-ul are două dezavantaje.
  • Unul este faptul că facilitează evaziunea, nu spun că ar cauza evaziunea, dar facilitează evaziunea. Sunt mai greu de urmărit tranzacțiile cash și este facilitat comportamentul ilegal. Nu înseamnă că toată lumea care plătește cash o face ca să încalce legea, dar cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash.
  • Doi - e și scump pentru societate. Trebuie să ai aparate, ATM-uri să duci și să iei bani să asiguri paza, să-i numeri. Toate operațiunile astea sunt scumpe, de asta în toată lumea operatiunile în cash sunt în scădere. Sunt țări în UE unde aproape nu se mai plăteste cash pentru că este mult mai ieftin pentru societate și pentru bănci si pentru consumatori.
  • Costurile acestea se duc la clienti și atunci ca să reduci costurile, reduci plățile cash. Mi se pare inevitabil că și în România plățile cash se vor reduce.”, a declarat luni Bogdan Chirițoiu.

Potrivit acestuia, aceste costuri justifică folosirea anumitor comisioane de către bănci, dar că autoritatea nu a analizat acest aspect.

  • „Acum, costurile astea justifică niște comisioane. Dacă sunt excesive sau nu, nu pot să vă spun în momentul de față, dar înțeleg că se uită alte instituții la acest subiect.”, a spus Chirițoiu.

Ciolacu se întâlneşte luni cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor

Premierul Marcel Ciolacu are luni o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, după ce săptămâna trecută a afirmat că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash şi că este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare.

Conform agendei prim-ministrului, luni, la ora 17:00, are programată o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

  • ”Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare!”, a scris premierul vineri, într-o postare pe Facebook.

Marcel Ciolacu a anunţat în postare că va convoca la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

  • ”Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii. Şi nu voi renunţa să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preţ”, mai spunea şeful Executivului.

Mai multe bănci au anunţat creşteri ale comisioanelor în contextul în care băncilor le-a fost impusă o taxă pe veniturile brute de 2% pe an, iar pe de altă parte, Guvernul a redus plafoanele până la care firmele şi persoanele fizice pot face tranzacţii cash, ceea ce obligă la mai multe tranzacţii prin bancă, aceasta fiind o sursă suplimentară de venituri pentru bănci.