România a depășit Ungaria la numărul de companii mari în Europa Centrală și de Est în funcție de cifra de afaceri, conform unei statistici realizată de Coface. Acum ne aflăm pe locul al treilea și avem 60 de jucători în top.

Bancnote româneștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cifra de afaceri a companiilor românești a crescut cu 44,1% la 112,2 miliarde de euro, în timp ce profitul net a crescut cu 142,5%.

Pe primul loc este Polonia cu 166, iar pe al doilea se situează Cehia cu 77.

Conform sursei citate, mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice și industria farmaceutică reprezintă cel mai mare sector, cu cea mai mare pondere în ceea ce privește cifra de afaceri generată (32,0%). Acesta este urmat de utilități și serviciile publice precum și de comerțul nespecializat, cu o ponderea în cifra de afaceri de 18,7%, respectiv 16,3%.

Ce companii înregistrate în România vedem în Top 500 din Europa Centrală și de Est pe datele din 2022

În top 10 companii din ECE avem o singură companie: OMV Petrom care se află pe locul 8.

Ce alte companii se mai află în top:

OMV Petrom Marketing se află pe 35

Automobile Dacia pe 38

Rompetrol Rafinare pe 44

Lidl Discount pe 63

Rompetrol Downstream pe 72

Kaufland România pe 78

Engie România pe 83

Ford România pe 92

E.ON Energie România pe 94

Romgaz pe 100

Profi Rom Food pe 116

Electrică Furnizare pe 124

Dedeman pe 126

Carrefour România pe 134

Vezi întregul TOP 500 al Coface - click pentru a deschide

Potrivit Coface, PKN Orlen rămâne neînvinsă pe primul loc, consolidându-și semnificativ poziția cu o creștere de 111% a cifrei de afaceri, după +52% în anul anterior.

Alte companii precum RWE din Cehia (a 2-a poziție), compania multinațională de petrol și gaze MOL Ungaria (locul 3), compania maghiară MVM Energetika (a 4-a poziție), Skoda Auto din Cehia (locul 5), retailerul Jeronimo Martins Polska (poziția a 6-a) și compania poloneză de energie PGE (a 7-a) și-au păstrat pozițiile în fruntea clasamentului.

Toate aceste companii au înregistrat o cifră de afaceri mai mare în 2022, comparativ cu anul precedent, companiile de comercializare a energiei electrice precum RWE și MVM au raportat chiar o creștere de trei cifre a veniturilor. În schimb, sectorul auto a fost mai puțin reprezentat în top 10 în această ediție a clasamentului.