Premierul Marcel Ciolacu a reacționat nervos miercuri când a fost întrebat despre dobânzile plătite la împrumuturi. “De ce nu-l întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB?”, a spus premierul, subliniind că aceste datorii vor fi bugetate și România nu va intra în incapacitate de plată.

Premierul Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, despre faptul că anul viitor sunt estimate plăţi doar pe dobânzi de aproximativ 40 de miliarde.

  • “De ce nu-l întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB? Cumva consideraţi că acele datorii nu le plăteşte?
  • Va veni vreun prim-ministru sau vreun preşedinte al României care să spună nu vă supăraţi, eu nu am nicio treabă cu ce-au făcut ei.
  • De ce n-a văzut România când un inconştient a dus ţara în această zonă? Iertaţi-mă că întreb şi eu. N-am nicio problemă, răspund la orice întrebare, dar ăsta este adevărul”, a declarat premierul, citat de News.ro.

Acesta a precizat că datoriile trebuie plătite.

  • ”Acele datorii trebuiesc plătite. Şi ne-am pregătit şi vom bugeta ca să nu intrăm, Doamne-fereşte, în incapacitate de plată, la Bufferul care este acum şi la Banca Naţională şi la Ministerul de Finanţe, pentru că avem cel mai mare buffer, nu este o problemă să avem incapacitate de plată sub nicio formă anul viitor”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Reacția lui Cîțu: Ciolacule, oricând și oriunde te aștept să punem față în față cele două guvernări: liberală vs. socialistă!

În replică, fostul premier liberal Florin Cîțu a publicat pe Facebook un grafic privind cheltuielile cu dobânzile, care în guvernarea liberală (2020-2021) au fost de 29 miliarde de lei, în timp ce în guvernarea Ciolacu (2022-2023) ar fi ajuns la 65 miliarde de lei.

Bugetul pentru 2024 va fi adoptat până la finalul anului

Premierul a mai anunțat miercuri că bugetul pentru 2024 va fi adoptat până la finalul anului, astfel încât autorităţile să înceapă anul cu investiţii.

”Până la sfârşitul anului îmi promit colegii mei că o să avem buget. ”Autorităţile locale şi centrale să ştie foarte clar că-şi vor începe anul cu investiţii”, a mai declarat premierul.