În urmă cu aproximativ 3 ani, diverși influenceri au început să recomande celor care îi urmăreau să cumpere ceasuri de lux, "deoarece sunt o investiție bună". Ei arătau că au făcut un soi de cercetare, din 2-3 căutări pe Google. Dădeau ca exemplu chiar unele vedete locale care au făcut astfel de investiții.

CeasuriFoto: Photomall | Dreamstime.com

Mulți indicau spre Rolex ca investiție și prezentau rezultate ale diverselor licitații: ceasuri vândute cu zeci de mii de euro, ca și cum prețul ar crește exponențial într-un termen foarte scurt.

Așadar, unele persoane influențate de cei care fac astfel de recomandări de investiții au crezut în povestea vândută și au decis să cumpere ceasuri de lux. Mulți dintre ei au făcut asta până în martie 2022. Cererea a crescut, iar prețul s-a dus în sus.

Ce s-a întâmplat ulterior?

A coborât și coboară și astăzi!

Să luăm ca exemplu Indicele Pieței Rolex (pentru cele second-hand), care este compus din primele 30 de modele în funcție de valoarea tranzacțiilor. Indicele reprezintă prețul mediu de piață, în dolari, al acelor ceasuri de-a lungul timpului.

Tranzacția îți arată valoarea reală a unui activ, nu cât cere proprietarul, dacă nu-l cumpără nimeni.

În martie 2021, prețul mediu ajunsese la aproximativ 26.400 dolari, a urcat continuu până în 1 martie 2022 la un maxim de 38.200 dolari, iar apoi a trecut pe o pantă descendentă astăzi fiind la 26.500 dolari.

Evident, probabil că mulți se gândesc să țină ceasurile pe termen mai lung.

Trend asemănător vedem și pentru ceasurile Patek Philippe, ori Omega. Ceasurile par să se deprecieze momentan.

Bineînțeles, nimeni nu știe dacă își vor crește prețul, adică să revină la acele maxime din martie – aprilie 2022.

Când plasezi banii undeva, te gândești că, în viitor, vei obține mai mulți, și întotdeauna vrei să „bați inflația”. Încearcă să vezi dincolo de ceea ce-ți prezintă sumar diverși influenceri. Fă-ți propriile calcule și cercetări.

Experții în investiții spun că a crescut cererea de ceasuri de lux în pandemie pentru că au fost închise cazinourile.

Există și câștigători. Cei care au vândut ceasurile în apropierea prețului maxim în 2022, au făcut un profit bun.

Ca o comparație, piața de capital, în schimb, a mers bine în ultimii ani, iar istoric vorbind, dacă ne uităm la BVB, este vorba despre 9-10% pe an, fără a include și dividendele. Dacă ne uităm la companiile S&P 500, acolo este tot același randament, dar cu dividende.

Evident, pentru a investi trebuie să înveți, să înțelegi cum funcționează această piață, companiile, să citești un bilanț, să-ți faci propriile calcule.

Chiar și pentru căutarea unui fond de investiții care să fie pe gustul tău cere destul de multă cercetare.

Printre români sunt la modă, în ultima perioadă, titlurile de stat Fidelis și Tezaur. Randamentele nu sunt la fel de mari ca cele în acțiuni, dar decât să piardă foarte mult în fața inflației, tot reprezintă o alternativă.

În 2023 au subscris de aproape 7 miliarde lei la Fidelis și de 10 miliarde lei la Tezaur, iar acum se derulează noi emisiuni pentru ambele programe.

Vezi și: Mașina ca investiție pe termen lung? Ce trebuie să iei în considerare

Sursă foto: Dreamstime.com