Fondurile europene sunt extrem de importante în parcursul și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii din România, acestea reușind să devină mai competitive pe piață după accesarea banilor. Pentru a veni în întâmpinarea IMM-urilor, Raiffiesen Bank România facilitează accesul la finanțare prin programe europene, fie că vorbim de programe de garantare (în parteneriat cu EIF) sau de programare de finanțare pentru accesarea fondurilor nerambursabile (în parteneriat cu ADR și AFIR).

Programe europene de finanțareFoto: Raiffeisen Bank

În octombrie 2023, Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF) a acordat Raiffeisen Bank România două scheme de garantare în valoare de 400 de milioane de euro pentru finanțarea investițiilor realizate de IMM-urile din piața locală. Semnarea acordului dintre EIF și Raiffeisen Bank susține cel mai mare plan de investiții din ultimii ani, dedicat întreprinderilor mici și mijlocii.

Programele de garantare

Pentru programele de garantare (Microfinanțare EIF și Competitivitate EIF), Raiffeisen Bank oferă celor interesați consiliere financiară și costuri avantajoase, cu dobânzi diminuate față de finanțările standard și comisioane zero de acordare. În plus, cei care accesează aceste programe beneficiază de garanții de până la 80% din valoarea creditului, ca parte a unui parteneriat cu Fondul European de Investiții (EIF).

Prin cele două programe de garantare, Raiffeisen Bank vizează zona de Sustenabilitate, cu accent pe sprijinirea IMM-urilor în tranziția către economia verde, și Competitivitate, prin accesarea unor condiții de finanțare mai avantajoase (avans redus sau perioadă de finanțare mai lungă).

În următorii 2 ani, Raiffeisen Bank va aloca suma de 600 de milioane de euro pe care o va folosi pentru a acorda credite pentru afacerile mici și mijlocii din România.

Fonduri nerambursabile

Pentru antreprenorii care doresc să acceseze fonduri nerambursabile există posibilitatea de finanțare specializată, oferită în colaborare cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) sau cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

În ceea ce privește fondurile nerambursabile, Raiffeisen Bank oferă posibilitatea de a pre-finanța parțial sau integral grantul, precum și posibilitatea de a co-finanța cheltuielile eligibile și de a le finanța pe cele neeligibile.

Articol susținut de Raiffeisen Bank România