Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de politică monetară neschimbată la 7,00% la ședința Consiliului din 13 februarie, în conformitate cu consensul pieței. Conferința de presă ar putea oferi câteva îndrumări referitoare la momentul primei reduceri a ratei. Ne menținem estimarea noastră privind prima reducere a ratei dobânzii în ședința din luna mai a CA al BNR și ne așteptăm ca dobânda-cheie să atingă 5,75% la sfârșitul anului (față de 7,00% în prezent), arată o notă transmisă miercuri investitorilor de către BCR.

BNR - Banca NationalaFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Banca a revizuit în scădere prognoza IPC pentru sfârșitul anului 2024 la 4,3% de la 4,8%, revizuire pusă pe seama deciziei guvernului de a extinde cu două luni plafonarea adaosurilor comerciale pentru unele produse alimentare de bază, dar și un scenariu mai lent de depreciere a leului.

Analiștii BCR estimează o creștere a inflației în ianuarie la 7,3% de la 6,6% în decembrie, din cauza modificărilor fiscale, ulterior inflația coborând sub 7,0% și scăzând apoi treptat pe tot parcursul anului. „Estimăm o rată a inflației de bază la 4,7% la sfârșitul anului 2024 și menținem neschimbată prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2025 la 3,7%, ceea ce este marginal peste intervalul țintă al BNR, se mai arată în nota citată.

Guvernatorul BNR a exclus să discute despre reduceri de dobândă până când inflația va scădea semnificativ iar procesul de dezinflație se va dovedi clar ireversibil, pentru a evita inconsecvența politicii monetare.

În același timp, el a sugerat că discuțiile privind reducerea ratelor ar putea începe odată ce inflația scade sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară.

„Deși ultimele două anunțuri ale INS cu privire la inflație au fost sub nivelul dobânzii cheie, creșeterea așteptată a IPC din ianuarie și consolidarea fiscală amânată vor întârzia probabil discuțiile privind reducerile de dobânzi până la ședința din mai”, spun economiștii BCR.

„O politică monetară strictă este justificată. Având în vedere riscurile la adresa inflației, riscuri provenite din creșterea puternică a salariilor și impulsul fiscal pozitiv din 2024, rata cheie de politică monetară nu ar trebui să fie redusă până când inflația se află pe o traiectorie ferm descendentă”, arată și FMI în cel mai recent Raport.