Banca Centrală nu va tăia dobânda în prima parte a anului, ci probabil în a doua parte, dacă nu apar și alte șocuri asupra inflației. Astfel, cei care au credite legate la IRCC și cei care doresc noi credite ar trebui să aibă în vedere faptul că IRCC va rămâne la nivelul actual pe tot parcursul anului 2024, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, invitat la podcastul „Tu și banii

Bani in portofelFoto: Rochu2008 | Dreamstime.com

De-abia din 2025 vor apărea scăderi ale indicelui, mai spune economistul. „De de unde acest decalaj? IRCC reacționează cu două trimestre la mișcarea ratelor de dobândă de pe piața monetară, astfel încât dacă BNR taie din dobândă în a doua parte a anului viitor, abia peste alte două trimestre vom avea și scăderea de IRCC. Altfel spus, până la finalul lui 2024 vom avea un IRCC ca acum”, conchide Codirlașu.

Vom avea creșteri substanțiale de taxe, dar nu în 2024

În opinia lui Adrian Codirlașu, vom avea creșteri substanțiale de taxe, dar nu în 2024 întrucât sunt alegeri și nimeni nu majorează taxele în perioade electorale. „Probabil această creștere de taxe va fi pusă pe umerii companiilor, iar acestea o vor plăti și apoi vor majora prețurile, astfel încât tot consumatorul va plăti. Taxe directe asupra consumatorului vor apărea puternic din 2025. Deja se vorbește de creșterea cotei unice, fie de introducerea unui impozit progresiv.

Trecând alegerile, probabil presiunile din partea Comisiei Europene vor fi extrem de mari și vor trebui adoptate măsuri pentru a ne încadra în țintele de deficit, adică va trebui să revenim cumva la o politică fiscală sustenabilă. În momentul actual, politica fiscală nu e absolut deloc sustenabilă și, în opinia mea, e chiar un risc la adresa ratingului României”, mai spune economistul.

De altfel, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu a făcut un secretdin faptul că din 2025 urmează modificări fiscale așa de dure, încât noile taxe din 2024 ni se vor părea chiar lejere.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că din 2025 urmează o reformă fiscală și că o să „ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”, adică Legii 296/2023 pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea: avalanșa de noi taxe din 2024.

„Măsurile aceastea sunt tranzitorii spre reforma fiscală adevărată care probabil o vom avea în 2025. Cu sigurantă, modificări în 2024 nu se mai pun în discuție, cel puțin la momentul actual. Nici pentru 2023”, a afirmat Marcel Boloș.

„Vor fi suficiente măsurile din 2025 așa cum arată angajamentele luate prin PNRR. Să știți că o să ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”.

„Impactul pe care îl are impozitul minim pe cifra de afaceri este estimat undeva la aproape 5 miliarde lei. E o sumă importantă pentru bugetul de stat și un impozit tranzitoriu”, a explicat ministrul Finanțelor.

Care este motivul reformei fiscale din 2025: noile pensii și salarii ale bugetarilor.

„Noi ne bizuim pe reforma fiscală care e jalon în 2025. Resursele financiare consistente pentru măsurile din legea pensiilor generale vor veni din noua reformă fiscală”, a afirmat Boloș, în cadrul unei conferințe organizată de CursDeGuvernare.ro.

E limpede, spune el, „că se pun bazele unei reforme fiscale consistente care să susțină aceste angajamente pe care le aveam atât prin legea pensiilor cât și prin legea salarizării unice”.

„Sunt legi cu un impact bugetar consistent și au nevoie de resurse financiare consistente”, a precizat Boloș.

Sursa foto: Rochu2008 | Dreamstime.com