​​România a cheltuit anul trecut miliarde de euro pe importurile de carne, potrivit datelor transmise HotNews de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari importuri sunt de carne de porc și de pui, dar și de vită.

Friptură de porcFoto: Oksana Bondar | Dreamstime.com

La carne şi produse din carne exportăm pe persoană numai 1,1 kg şi se importăm 18,4 kg

Disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană, estimat la 74,3 kg, este realizat în proporţie de 27,6% prin import (aportul exportului net). Avem un deficit pe o persoană de 20,5 kg/persoană, explică șeful INS Tudorel Andrei în lucrarea recent apărută la Editura Academiei “Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.

Situaţia este una total nesatisfăcătoare în cazul cărnii de porc. În mod surprinzător, pentru o ţară cu tradiţie în acest sector zootehnic, disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană, de circa 38 kg, este acoperit într-o proporţie de 45% prin excedentul importurilor dată de exporturi.

La carnea de porc se exportă, în medie, pe o persoană numai 1,1 kg şi se importă 18,4 kg, obţinând un deficit de 17,3 kg/persoană.

„Ne punem întrebarea cât timp mai poate fi continuată o atare situaţie negativă la un produs la care ţara noastră a avut tradiţie”, spune șeful Statisticii.

Reamintim că datorită efectivelor reduse de animale în ultimii 30 de ani, România nu se mai situează la nivel mondial sau european printre ţările cu producţie importantă de carne obţinută prin sacrificarea animalelor.

În primele 20 de ţări mari producătoare de carne din lume, regăsim şi cinci ţări din Uniunea Europeană: Germania, cu o producţie de 8,2 milioane de tone carcasă, care reprezintă o producţie de aproape 100 kg/locuitor, Spania, cu 7 milioane de tone, cu o medie pe locuitor de 150 Kg, Franţa, cu o producţie de 5,6 milioane de tone - 86 kg/locuitor, Polonia, cu o producţie de 4,5 milioane de tone - 116 kg/ locuitor, şi Italia, cu o producţie la nivelul anului 2018 de 3,7 milioane de tone - 61 kg/locuitor. România realizează o producţie cu puţin peste 1 milion de tone de carne, echivalentă cu 52 kg/locuitor.

Doar 10% din ce se găsește în magazine este carne de la porc de proveniență locală

Topul țărilor din care importăm carne de pui:

Doar 10% din ce se găsește în magazine este carne de la porc de proveniență locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, la solicitarea unui mare retailer.

La nivelul pieței există un deficit comercial de 25% pe mâncare procesată (carnea de porc fiind principala componentă care provoacă 830 milioane Euro deficit anual).

Problema de fond: mobilitatea animalelor care ajung să fie vândute în târguri, deși nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate

În anul 2016 în România s-au abatorizat 4,6 milioane de porci, iar în 2022 doar 3 milioane. Acesta fiind doar unul din efectele epidemiei de pestă porcină africană. S-au pierdut 1,6 milioane de porci în scopul stopării pestei porcine, dintre care 100.000 de scroafe din efectivul de matcă, mai bine de jumătate din efectiv.

Topul țărilor din care importăm carne de porc:

Rezolvarea problemei pestei porcine rămâne crucială pentru stabilitate, încredere și creșterea interesului investitorilor pentru acest sector. Una dintre posibilele cauze identificate pentru pesta porcină o reprezintă nerespectarea normelor de biosecuritate pentru creșterea porcilor în cazul gospodăriilor familiale.

Problema de fond este reprezentată de mobilitatea animalelor care ajung să fie vândute în târguri, deși nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate.

De asemenea, măcelăriile mici au un rol semnificativ negativ în răspândirea pestei porcine datorită problemei angajaților care nu respectă condițiile sanitar-veterinare și de aceea măsurile sanitar-veterinare trebuie adresate cu prioritate acestor categorii, arată o cercetare a ASE.

Topul țărilor din care importăm carne și organe de pui:

Sursa foto: Oksana Bondar | Dreamstime.com