„U​itându-mă puțin către finalul carierei mele - care va fi oricum destul de departe - mă văd poate lângă un șemineu, ascultând aprecierile românilor despre realizările pe care le-am făcut pentru ei”, a spus demnitarul român la un podcast la care a fost invitat.

Multime de oameni pe stradaFoto: Shutterstock

Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe a discutat la podcastul „Umblă vorba” despre aspecte știute mai mult sau mai puțin din viața privată și din cea publică. ”Numele meu, al străbunilor mei, era Todorovici. El a fost schimbat în Teodorovici atunci când străbunii mei au trecut din fosta Iugoslavie în România”, a mărturisit demnitarul.

El a vorbit și despre actualul război din Ucraina, spunând că i-ar părea rău să vadă România căzută între scaune. „După ce războiul, care ca orice război se va termina la un moment dat, noi nu știm și nici nu vrem să învățăm cum se joacă diplomatic. Cei doi care azi se bat, mâine își vor da mâna. (...) Și SUA, și Rusia își vor da mâna și vor reconstrui Ucraina împreună”, a spus demnitarul.

El a admis că are un stil de negociere „rusesc”. „Mi l-am însușit și l-am practicat ca ministru, ca oficial al acestei țări sau ca demnitar. Niciodată nu negociez ceea ce este al meu! Tot timpul te lupți să obții ceva în plus, chiar dacă știi că plusul acela e minusul altuia”, a mai spus Teodorovici.

Ce a mai declarat fostul ministru al Finanțelor în podcastul la care a fost invitat:

  • Ok, pentru mine banul nu are miros. Astăzi, marile puteri care chipurile aplică sancțiuni Rusiei, ele fac business cu Rusia, ele trăiesc din business-ul cu Rusia
  • Când cineva va vrea să compare, să pună în balanță între ce am făcut eu și ce au făcut toți ceilalți miniștri pe zona de finanțe, putem discuta. Eu mi-am pus pe lista a ceea ce am de făcut mai mult decât putea face orice om politic în România! Pentru că așa sunt eu: și sârb și leu!
  • Fata mea a decis să facă în afară școala. I-am spus: fă întâi în România școala- așa cum este ea, hulită, dar mai bună decât multe școli din afara țării- iar după aia, dacă vrei să faci un master sau ce vrei să faci tu, foarte bine. E treaba ta! Muncești, te angajezi, plătești pentru studii, treaba ta! Dar mi-aș dori foarte mult să te întorci în această țară. Fata a decis invers. Să facă întâi școala afară și să vină apoi să rămână în România. Băiatul este chitit să rămână în România. Este una din bucuriile mele în viață!
  • Am văzut acum o măsură- o prostie, domnule!- că cine se întoarce în România, primește nu știu câți bani dacă se angajează în România. Diaspora ar trebui să-i scuipe pe cei care fac asemenea promisiuni!
  • În afara fișei mele de post ca ministru de finanțe am făcut multe alte lucruri pe care românii le vor auzi în lunile care urmează. O să vadă că Teodorovici a făcut chiar mai mult decât scria fișa postului, pentru sănătate, agricultură, infrastructură, politică externă...
  • Dau doar două exemple: România se lupta în 2019 să primească locul de la ONU, din consiliul de securitate. Dar nu aveam votul țărilor din Caraibe. Estonia era cu noi în competiție ...Am făcut eu ce am făcut în așa fel încât țările din Caraibe să ne dea votul. Numai că până la urmă nu am obținut locul pentru că cineva a avut ideea creață ca România să mute Ambasada din Israel din Tel Aviv la Ierusalim. O idee prostească din toate puncte de vedere. Iar țările din Golf au zis: ciuciu-banana! La revedere, votul nostru va fi pe invers!
  • România a deschis negocierile pentru a adera la OECD. De ce? Pentru că în anii trecuți -în 2019- Teodorovici a șantajat oarecum Ministerul de Finanțe francez (...) Era și o dispută; europenii mă trimiteau la americani, spunând că America se opune. Când am fost în SUA, la Departamentul de Stat, le-am spus bă, băieți, nu vă jucați cu mine: ori voi ori ei! Ei au zis că nu noi, vedeți că Franța...”
  • Până și Biblia ne spune că în final, rasa galbenă va conduce...

Eugen Teodorovici este de la 1 decembrie 2023 directorul Autorității de Audit din Curtea de Conturi. El este cercetat de către Comitetul de Etică, după ce a participat la lansarea unui partid politic.

Codul de Etică prevede că auditorii ”trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică”. Teodorovici a afirmat că a luat parte la eveniment ca moderator. El apare în fotografii alături Ilan Laufer şi alţi lideri ai Blocului Suveranist Român.

Teodorovici, fost senator PSD, a fost de asemenea ministru al Fondurilor Europene și apoi al Finanțelor Publice în Guvernul Victor Ponta.