Autoritățile guvernamentale ar trebui să continue retragerea măsurilor de sprijin asociate produselor energetice pentru a permite continuarea durabilă a procesului dezinflaționist, arată Banca Centrală Europeană în cel mai recent buletin economic publicat joi.

Christine LagardeFoto: Imago Stock And People / Profimedia Images

Creșterea economică ar putea fi mai redusă, dacă efectele politicii monetare se dovedesc a fi mai puternice decât s-a anticipat, notează autorii raportului. O evoluție mai modestă a economiei mondiale sau încetinirea în continuare a schimburilor comerciale internaționale ar afecta, de asemenea, avansul economic în zona euro.

Războiul nejustificat dus de Rusia în Ucraina și conflictul tragic din Orientul Mijlociu reprezintă surse majore de risc geopolitic. Drept consecință, firmele și populația pot deveni mai puțin încrezătoare în privința evoluțiilor viitoare, iar schimburile comerciale internaționale pot fi perturbate.

Evoluția economiei rămâne modestă

Evoluția economiei rămâne modestă. Consumatorii au continuat să își limiteze cheltuielile, investițiile s-au moderat și exporturile companiilor s-au redus, reflectând încetinirea cererii externe și unele pierderi de competitivitate. Cu toate acestea, sondajele indică o redresare graduală pe parcursul anului 2024.

Pe măsură ce inflația scade, iar câștigurile salariale continuă să se majoreze, veniturile reale se vor revigora, susținând creșterea economică. În plus, efectul inhibitor al majorărilor anterioare ale ratelor dobânzilor se va disipa progresiv, iar cererea pentru exporturile zonei euro ar trebui să cunoască o intensificare. Rata șomajului se situează la cel mai scăzut nivel înregistrat de la introducerea euro. Ocuparea forței de muncă a crescut cu 0,3% în trimestrul IV 2023, depășind din nou ritmul activității economice. Prin urmare, producția pe persoană s-a redus în continuare.

Între timp, angajatorii anunță mai puține oferte de locuri de muncă, un număr mai mic de firme raportând o limitare a producției ca urmare a deficitelor de lucrători. Conform proiecțiilor din luna martie 2024, creșterea economică este anticipată să se intensifice treptat pe parcursul anului curent, în condițiile în care veniturile disponibile reale se majorează, pe fondul scăderii inflației și al dinamicii salariale robuste, iar raportul de schimb se ameliorează.

Având în vedere că este puțin probabil ca perturbările actuale ale transportului maritim din Marea Roșie să determine noi constrângeri semnificative legate de ofertă, se previzionează că dinamica exporturilor va recupera decalajul față de cea a cererii externe, care urmează să se consolideze. Pe termen mediu, se consideră că redresarea va fi susținută și de disiparea progresivă a impactului întăririi politicii monetare a BCE. Pe ansamblu, se anticipează că ritmul mediu anual de creștere a PIB real va fi de 0,6% în 2024 și se va intensifica la 1,5% în 2025 și 1,6% în 2026. Comparativ cu proiecțiile macroeconomice ale experților Eurosistemului din luna decembrie 2023, perspectivele creșterii PIB au fost revizuite în sens descendent pentru 2024.