Polonia, Ungaria, Croația și Slovacia sunt țări care au început să recruteze masiv din Asia de sud-est și au salarii mai atractive decât cele din România, motiv pentru care este din ce în ce mai greu să atragem candidați la campaniile de recrutare a forței de muncă pentru România, în contextul în care nu oferim salarii comparabile”, a declarat Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Restaurant (imagine ilustrativă)Foto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Conform unui comunicat al patronatului, pentru a se alinia însă standardelor europene, angajatorii români nu doar că trebuie să le ofere salarii mai bune muncitorilor străini, însă este nevoie și de o mai bună respectare a clauzelor contractuale, respectiv de acordarea zilelor libere legale, asigurarea plății la timp a salariilor, achitarea orelor suplimentare și furnizarea unor condiții conforme de cazare. În general este nevoie de garantarea unui tratament bun pentru muncitorii străini, comparativ cu cel asigurat de alte țări europene.

Înainte de a se da start oficial pentru sezonul estival de anul acesta, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă le recomandă antreprenorilor români să angajeze forță de muncă străină experimentată, doar dacă sezonalitatea business-ului lor o permite. În special personalul străin din țările din Asia de sud-est, care au o vastă experiență în ceea ce privește turismul de litoral.

,,Pentru angajatorii care au un program sezonier nu se pretează muncitorii străini, însă sunt foarte mulți care au un program continuu sau care au hoteluri și la munte sau organizează în permanență evenimente în afara sezonului. Pentru aceste business-uri pot fi găsiți angajați cu experiență în domeniu. Țările cele mai relevante sunt țări precum Sri Lanka, numită în 2019 de către Lonely Planet destinația numărul unu în lume pentru turism. India la fel are coastă cât cuprinde. Aici sunt angajații care lucrează de mult timp în domeniu și sunt potriviți și pentru litoralul nostru.”, mai spune Badea.

Cele mai căutate joburi pentru litoral anul acesta sunt cele de: ,,ajutor de bucătar, bucătar, room cleaning, spălător de vase, chelner și beach bar waiters.

“În momentul de față, dacă am recruta acum, am recruta pentru sezonul 2025-2026.”, a completat Romulus Badea.