Ministerul Finanțelor a publicat vineri după amiază un proiect prin care intenționează să prelungească termenul privind neaplicarea amenzilor la e-Factura pana la 31 mai. Se propune extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, respectiv această faptă nu se va sancționa în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024, se arată în Nota de Fundamentare care însoțește proiectul.

ANAF buton nou e-FacturaFoto: ANAF

Extinderea perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura a fost solicitată de mediul de afaceri. Prelungirea cu 2 luni a acestei perioade a fost considerată rezonabilă pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, fără a suporta amenzi.

Reamintim că ANAF a început să trimită notificări contribuabililor care nu au folosit sistemul RO e-Factura. Pe rețelele de socializare sunt postate astfel de informări. În unele cazuri este vorba despre firme care au încărcat cu întârziere facturile, deci au indexul aferent. Așadar, aceasta ar trebui tratată ca o informare în acele cazuri.

De asemenea, începând cu 20 mai 2024, proiectul mai prevede introducerea regimului de marcare cu timbre fiscale și a produselor care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere, similar cu cel aplicat produselor din tutun prelucrat.