Peste jumătate din angajații Carrefour primesc un salariu net în jur de 2.000 de lei, la care se adaugă aproximativ 700 de lei în tichete de masă, arată membrii de sindicat, în contextul recentului protest al angajaților Carrefour România și al reacției companiei.

La supermarketFoto: Shutterstock

7.000 de angajați ai retailerului francez Carrefour au protestat în țară. 200 dintre aceștia au pichetat, timp de 2 ore, sediul companiei din Capitală, în semn de protest față de decizia managementului de a nu le majora salariile.

Reacția companiei

Redăm mai jos poziția oficială a retailerului în contextul grevei:

„Înțelegem și respectăm dreptul angajaților de a-și comunica liber dorințele și inițiativele. Principala noastră preocupare este bunăstarea angajaților și facem toate eforturile pentru a le oferi un cadru de lucru sigur și stabil, precum și de a-i susține în dezvoltarea lor personală și profesională.

Ne-am arătat constant suportul față de inițiativele demarate de către sindicate, iar în ultimii 3 ani am reușit să creștem venitul total al angajaților noștri, să îmbunătățim pachetul de beneficii și compensare. În prezent, le oferim angajaților noștri un pachet extins de beneficii, în linie cu acordurile colective de muncă aflate în vigoare până în iulie 2024.

Bonurile de masă în valoare de 35 lei/zi, peste practica uzuală din piață, precum și de o serie de beneficii suplimentare se adaugă la venitul lunar – prima de fidelitate pentru cei cu vechime în companie, sporurile de noapte și de weekend, spor pentru zilele de sărbătoare națională lucrate.

Mai mult, colegii noștri beneficiază de asigurare medicală privată, primă de vacanță, primă de Paște, Crăciun, precum și prima pentru evenimente majore din viața lor, precum căsătoria sau nașterea unui copil. În plus, am lansat deja invitația pentru a începe negocierile pentru noul Contract colectiv de muncă anticipat, imediat după sărbătorile de Paște. Suntem deschiși la dialog și vom continua discuțiile cu reprezentanții sindicatelor, având încredere că vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru angajații noștri”, a transmis Carrefour într-un comunicat.

Ce cer salariații din sindicate:

Membrii sindicatelor din grupul Carrefour România au protestat ieri, cerând acordarea tichetelor de masă la valoarea maximă deductibilă (un plus de 5 lei/tichet de masă) și a primei de transport pentru angajați. Protestul, care a avut loc luni, a fost susținut și de angajații din magazine, prin purtarea banderolelor albe, fără a afecta activitatea.

Sporul pentru munca în zilele de sâmbătă sau duminică este de doar 17 lei net pe zi lucrată, o sumă extrem de mică în contextul efortului depus de angajați și a costurilor de trai actuale. Prima de fidelitate pentru vechimea în companie se acordă o data la cinci ani, nu lunar. Asta în situația în care Carrefour se consideră un angajator de top.

Creșterea veniturilor angajaților în mare parte se datorează creșterii salariului minim pe economie, iar aceste sporuri sunt insuficiente pentru a compensa impozitarea excesivă a salariilor și tichetelor de masă, care afecteaza în special salariații cu salariul minim pe economie.

În plus, referitor la invitația la negociere după Paște, sindicatele insistă pentru acordarea acestor "beneficii suplimentare" deoarece angajații au nevoie de sprijin acum, nu peste câteva luni. Se apropie perioada premergătoare sărbătorilor de Paște, iar angajații se confruntă cu un volum foarte mare de muncă. Este imperativ să ne asigurăm că aceștia vor avea parte și ei de sărbători pascale demne de acest nume.

În timp ce guvernul nu a găsit soluții pentru a compensa impozitarea excesivă a salariilor și tichetelor de masă pentru salariații cu salariul minim pe economie, ne așteptăm ca măcar companiile care declară că "Principala noastră preocupare este bunăstarea angajaților" să facă ceva în acest sens.

Angajații Carrefour România rămân hotărâți să își continue lupta pentru drepturile lor și pentru un salariu decent, și își exprimă speranța că reprezentanții companiei vor lua în considerare aceste aspecte în discuțiile viitoare, mai spun sindicaliștii.