BRD Groupe Société Générale și IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, au încheiat o tranzacție de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), care va elibera capital cu ajutorul căruia BRD va accelera finanțarea proiectelor sustenabile cu impact în România, a anunțat joi BRD.

Maria ROUSSEVA and Makhtar DIOP Foto: BRD

În cadrul tranzacției, IFC va furniza o garanție de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru IMM dar și finanțări pentru companii mari. Capitalul eliberat prin tranzacția SRT îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor legate de climă și a întreprinderilor mici deținute de femei.

Ce sunt aceste tipuri de tranzacții

Una dintre prioritățile uniunii piețelor de capital din UE este revigorarea pieței de securitizare a UE pentru a îmbunătăți finanțarea economiei europene. Securitizarea este un instrument important de management al riscului pentru bănci, permițându-le să transfere riscul de credit către investitori externi. Titrizările care îndeplinesc criteriile de reglementare pentru transferul de risc semnificativ eliberează și capacitatea de creditare, deoarece băncile pot apoi să elibereze o parte din capitalul pe care trebuiau să-l dețină pentru riscurile expunerilor subiacente.

Supraveghetorul evaluează dacă cerințele de capital ale băncii pot fi reduse în mod justificat – adică dacă această reducere este în concordanță cu riscul de credit transferat către terți. Acest lucru asigură că o bancă nu se află într-o poziție de capital mai slabă după inițierea unei tranzacții SRT.

Există două tipuri de securitizări SRT: tradiționale și sintetice. Cu tranzacțiile tradiționale (sau în numerar), banca vinde efectiv active. Procedând astfel, banca beneficiază nu doar de o eliberare de capital datorită reducerii bilanţului, ci şi de un aflux de lichiditate. Tranzacțiile tradiționale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a elimina creditele neperformante (NPL) din bilanţurile băncilor.

Pe de altă parte, tranzacțiile sintetice permit băncilor să păstreze împrumuturile subiacente în bilanțul lor. Riscul de credit este transferat prin instrumente derivate sau garanții.

„BRD este dedicată construirii unei economii sustenabile în România, iar angajamentele în materie de ESG sunt în centrul strategiei noastre. Am demonstrat acest lucru în ultimii ani prin creșterea tot mai puternică a finanțării cu impact pozitiv. Ne bucurăm să colaborăm cu IFC la acest nou acord care ne va permite să ne accelerăm dezvoltarea în acest domeniu important”, a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.

Tranzacția face parte din acordul semnat la începutul anului 2024 între Société Générale și IFC pentru a consolida colaborarea dintre cele două instituții în vederea accelerării sprijinului acordat proiectelor de finanțare sustenabilă.

În timp ce grupul Société Générale folosește deja SRT care redistribuie capitalul către credite legate de sustenabilitate, este prima oară când BRD recurge la un astfel de instrument.

Makhtar Diop, Managing Director al IFC, a declarat: „Această tranzacție marchează un moment important în parteneriatul nostru de lungă durată cu Société Générale, demonstrând angajamentul nostru comun de a dezvolta soluții inovatoare de finanțare. Prin acest acord SRT – o premieră atât pentru IFC, cât și pentru BRD în România – investim în viitorul țării pentru a accelera creșterea economică durabilă și favorabilă incluziunii.”

Această tranzacție SRT este unul din cele două acorduri-cheie ale IFC care vizează catalizarea tranziției verzi a României, creșterea incluziunii financiare și stimularea creșterii sustenabile, anunțate în cursul primei vizite efectuate săptămâna aceasta de Diop în România.