ANAF a impus restricții la vânzarea acțiunilor Gabriel Resources, lucru transmis joi de companie într-un comunicat transmis bursei canadiene.

Roșia MontanăFoto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Marcel Ciolacu a precizat că ANAF își face datoria. „Am câștigat un proces și s-au pornit procedurile legale. Presupun ca și ei dacă ar fi câștigat procesul ar fi făcut la fel”

Compania canadiană consideră că aceste acțiuni „sunt premature”, arătând că Gabriel Resources își va apăra cu fermitate drepturile și interesele „în România și în alte părți”.

Compania mai are fonduri disponibile de aproximativ 2,0 milioane USD (1,5 milioane USD) și se așteaptă ca un astfel de sold să fie epuizat până la sfârșitul lunii mai 2024. Gabriel continuă să-și gestioneze resursele de numerar și obligațiile financiare actuale și viitoare cu atenție.

Compania este în discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru a-și finanța obiectivele strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru.

Există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru Companie în condiții acceptabile sau să nu fie deloc disponibilă. Eșecul de a strânge fonduri la nevoie și atunci când este necesar ar avea un impact negativ asupra situației financiare a Companiei și asupra capacității acesteia de a-și continua activitatea.

Reamintim că România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.