​Ieși din supermarket făcând în cap calcule ca și cum cineva nevăzut te-a înșelat la bani. Ai dat pe o jumătate de plasă cu alimente, care îți vor ajunge fix 3 zile, o căruță de bani. Te mai asiguri o dată că ai doar un kilogram de cartofi noi acolo, deși ai impresia că ai plătit pentru 3 kilograme. Dar asta e inflația și va trebui să ne obișnuim cu prețuri ridicate o bună bucată de vreme de acum încolo.

In piata de legumeFoto: Inquam Photos / George Calin

Joi, Statistica a transmis datele privind inflația pe martie- 6,6%. În februarie fusese 7,23%. Dar chiar dacă Isărescu o va coborî în jur de 6% spre finalul anului, asta nu înseamnă că prețurile vor scădea, ci că ele vor continua să crească dar mai lent.

Unii dintre noi am amânat să ne luăm bunuri de valoare mai mare în speranța că prețurile se vor mai domoli. Dar așteptarea s-ar putea să dureze cam mult. Discuțiile despre cât de mult cheltuim pentru foarte puține lucruri sunt la ordinea zilei- în familie, la serviciu, la ieșirile cu prietenii. Și nimeni nu știe cât timp de-acum încolo ne vom plânge de scumpirile care ne stresează financiar.

Nu ne vom întoarce niciodată la prețurile de dinainte de pandemie, ar trebui să ne fie clar acest lucru. Economia deocamdată merge ok, am putea avea o creștere economică în apropiere de 3%, dar anul viitor va veni cu creșteri de taxe și impozite din cauza problemelor de structură a economiei. Avem un derapaj bugetar uriaș care trebuie redus, iar nevoia de bani este uriașă. Anul acesta fiind electoral nimeni nu va îndrăzni să ia măsuri, dar în 2025 petrecerea se termină.

În martie, serviciile poștale, detergenții și medicamentele au ținut capul de afiș al scumpirilor. Alimentele s-au scumpit cu 2,8%, potrivit măsurătorilor Statisticii. Dintre alimente, carnea de vită și berea au crescut cu peste 10%, deși atunci când mergi în supermarket sau la piață prețurile ți se par mult mai mari. Dar, repet: va trebui să ne obișnuim cu noua realitate, în care vom plăti tot mai mult pentru coșul de produse cu care suntem obișnuiți. Chiar și atunci când inflația e în scădere.