Agentia Fitch a incadrat sistemul bancar romanesc in categoria de risc mare
"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limita de viteza, si retrogradarea in a treia categorie de risc macroprudential (MPI) a fost grabita de aprecierea monedei nationale in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", au aratat analistii Fitch.
Romania a fost inclusa in clasa de risc 3 in functie de indicatorul macroecomic care evalueaza potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din trei cauze: cresterea rapida a creditarii bancare, cresterea artificiale a valorii activelor si/sau volatilitatea cursului de schimb. Indicatorul Fitch MPI (MacroPrudential Indicator) evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare, pe o scala de la "1", pentru un nivel scazut de risc, la "3", pentru un nivel mare de risc.
"Volatilitatea cursului de schimb este un risc pentru stabilitatea economiei si a sistemului financiar din Romania, mai ales avand in vedere ca 55% din imprumuturi sunt in moneda straina", a precizat raportul Fitch.
Totodata, Romania este incadrata in categoria D (slab) din punctul de vedere al stabilitatii sistemului bancar, in conditiile in care indicatorul privind stabilitatea BSI (Bank Systemic Indicator) include cinci categorii, de la A la E. Calificativul D este "tipic pentru tarile emergente cu sisteme bancare relativ mici si nedezvoltate, cu risc mare". Rata de crestere a creditului se stabilizeaza in Romania, mai noteaza acelasi raport.
Raportul Fitch a plasat in aceeasi categorie de risc cu Romania alte trei tari cu economii emergente: Kazahstan, Slovacia si Turcia. "Cresterea reala a creditului la nivel global s-a accelerat pana la nivelul record de 14%in 2007 si a inceput deja sa se diminueze in tarile dezvoltate, urmand sa scada abrupt pana la 9%. Cresterea a ramas in medie de aproximativ 30% in tarile emergente si astfel se explica retrogradarea a patru tari in categoria de risc mare".
"Optimismul excesiv si concurenta acerba dintre banci pentru cota de piata, pe fondul unor dobanzi scazute si al unui curs de schimb fluctuant, pot duce la acordarea unor imprumuturi de calitate slaba cu efecte pe masura penstru sistemul bancar, mai ales in cazul unor socuri negative", se mai spune in acelasi raport.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Si atunci DA, o sa ma bucur ("Ce bine-mi pare ca ai luat tzeapa!") desi sunt proprietar dar preturile actuale la imobiliare sunt prohibitive pentru dezvoltarea economica (evident, nu si pentru constructori si speculanti) si in ritmul asta nu se mai putea.
Ha ha ha...
Ce mi se pare foarte interesant e ca astia de la Fitch (si altii ca ei gen Standard&Poor's sau Moody's) vad acum riscuri la orice pas ... de unde pana acum toate mizeriile alea impachetate si rasimpachetate de credite pentru americani rupti in cur care n-aveau venit, n-aveau garantii, n-aveau proprietati erau cotate ca fiind AAA (cel mai curat rating cu putinta pentru cine nu stie) ... si-acum consumatorul obisnuit (inclusiv romanul) sufera ca astia au dat-o in paranoia de frica sa nu le ia foc lor sandramaua.
Stati departe de credite oameni buni ... ca vor fi afurisit de scumpe ... macar o vreme
Motivul e simplu: pentru ca au pierderi mari, trebuie sa le recupereze de undeva: deci iau bani mai multi de la prostii care inca mai platesc ca sa acopere garuile facute de jmecherii/nefericitii care nu mai platesc.
Din acelasi motiv ne-au scazut si noua ratingul: jmecherii din SUA nu mai pot plati, catarii/retarzii din Romania trebuie sa plateasca mai putin.
In mod normal dobanzile mai mari ne-ar ajuta sa tinem in frau inflatia, dar vom avea o crestere economica mai mica; in plus daca ne gandim ca Guvernul o sa se imprumute ca sa poata mari pensiile costul mai mare tot in capul nostru o sa cada.