Un membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Christian Noyer, a declarat ca raportarea la dolar a unora dintre economiile emergente duce la accentuarea presiunilor inflationiste la nivel mondial, relateaza NewsIn.

"Una dintre cauzele nivelului inflatiei mondiale din prezent este faptul ca unele tari emergente si-au legat cursul propriilor monede de cel al dolarului si, prin urmare, urmeaza o politica monetara foarte apropiata de cea a Statelor Unite, desi nu au nici pe departe acelasi grad de dezvoltare economica", a declarat acesta.

Noyer, guvernatorul bancii centrale a Frantei, a mai spus ca multe dintre aceste tari au economii care se dezvolta rapid, insa urmeaza totusi politica monetara a Statelor Unite, ce coboara dobanda de referinta pentru a impiedica o incetinire accentuata a economiei americane.

"Aceste state au, prin urmare, o politica monetara care nu este adaptata situatiei si se confrunta cu dificultati in controlarea inflatiei, a mai spus Noyer, adaugand ca situatia ar putea provoca atat greutati economice cat si sociale in aceste tari.

Noyer a mentionat ca acest fapt confirma mesajul G7, care solicita o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al statelor care dobandesc o mai mare putere economica si care inregistreaza excedente.

Un raport emis vineri de ministrii finantelor din cadrul G7 face referire la China in aceasta situatie."Sustinem decizia Chinei de a mari flexibilitatea monedei, insa in contextul actualului excedent comercial si al inflatiei interne, incurajam o apreciere accelerata a cursului de schimb efectiv", se arata in comunicatul G7. De altfel, mai multe economii asiatice si din zona Golfului Persic au cursul valutar fixat la dolar.