In sfarsit am avut parte si de ceva vesti bune dinspre economia SUA. In afara de datele despre somaj, publicate vineri, o serie intreaga de factori au aratat ca economia da semne de revenire. Sigur, timide, dar fata de acum cateva saptamani, cand toata lumea dadea drept sigura o recesiune, situatia parca s-a mai schimbat: daca e sa fie recesiune, aceasta va fi pe termen scurt.

Daca raportul ADP (Automatic Data Processing) a fost prima veste buna, indicand ca economia SUA a creat, in luna aprilie, 10.000 de locuri de munca in sectorul privat (fata de o pierdere de 70.000, cat aratau estimarile), datele oficiale, publicate vineri, au confirmat ideea unui rebound al starii pietei fortei de munca. Cum estimarile aratau o cifra mare a pierderilor noilor locuri de munca, de 80.000, cifra publicata de Bureau of Labor Statistics a surprins pozitiv: numai 20.000, in timp ce rata somajului a scazut la 5% de la 5,2%, valoarea aferenta lunii precedente.

Bun, dar putem spune ca pare hazardat a vorbi acum de un reviriment al economiei, in conditiile in care nu se creeaza noi locuri de munca ci dimpotriva. E posibil, nu zic nu, insa trebuie sa tinem cont si de datele lunilor recente in care s-au pierdut, in medie, 80.000 de locuri de munca. O cifra de numai 20.000 pare, prin comparatie, un semnal pozitiv.

Dar nu numai statistica somajului ne-a surprins placut in perioada recenta: Factory Orders, valoarea aferenta lunii martie a crescut cu 1,6%, ISM non-manufacturing a crescut la 52 in aprilie fata de 49,6 in martie, iar valoarea preliminara a Produsului Intern Brut (GDP), aferenta primului trimestru, a crescut cu 0,6%. Cu alte cuvinte, desi economia SUA si-a incetinit dramatic ritmul de crestere, acesta nu a disparut. Daca revizuirile ulterioare (doua la numar) vor pastra acelasi semn pozitiv inseamna ca, pe primul trimestru, nu am avut o recesiune.

Cei “carcotasi” pot spune, si pe buna dreptate, ca e posibil ca aceasta sa apara in trimestrul al doilea, mai ales ca datele recent publicate (Consumer Confidence, ISM, New Home Sales s.a.m.d) nu par sa dea semne de indreptare. Motiv pentru care recesiunea inca este subiect de disputa in piete mai ales ca, pentru fiecare dintre cele doua idei de mai sus, recesiune sau nu, se pot gasi o sumedenie de argumente si contraargumente.

In afara de cele mult-mentionate in mass-media internationala, as dori sa adaug cateva aspecte:

- stim deja ca situatia de criza din piata creditelor, fie ele sub-prime sau ale municipalitatilor, inca nu este rezolvata. Insa, datele recente arata ca, datorita masurilor FED, piata instrumentelor “cu dobanda la licitatie” (auction-rate securities), cea care pur si simplu a inghetat cu putin timp inainte de colaps-ul Bear Stearns, a inceput sa isi revina;

- stim ca datele despre somaj sunt un “lagging indicator”, ceea ce inseamna ca un picaj economic se va “arata” in acestea abia dupa cateva luni. Insa, este posibil ca acest lucru sa se fi intamplat deja: datele rele despre somaj, aparute abia in primele luni ale anului, sa fi fost doar o urmare a reducerii drastice a cresterii economice din trimestrul IV al anului 2007, la numai +0,6%. Prin comparatie, in trimestrele anterioare s-au inregistrat urmatoarele valori: +4,9% in Q3 2007 si +3,8% in Q2 2007.

Altfel spus, mergand pe acelasi efect de “lag”, datele publicate vineri, 2 mai, doar -20.000 de locuri de munca fata de -80.000, confirma si pe aceasta cale ca picajul masiv al economiei a avut loc deja pe final de an 2007;

- stim ca orice modificare a dobanzii de referinta isi face simtita efectele in economie cu o intarziere de minim 6 luni. Se implinesc deja 6 luni de la prima reducere a dobanzii de referinta de catre FED. A se retine faptul ca, in august 2007, FED a taiat doar dobanda de discount, iar prima reducere a dobanzii de referinta de la 5,25% la 4,75% a avut loc abia in septembrie, deci acum 6 luni si ceva.

Judecand prin prisma celor de mai sus m-as risca acum sa spun acum ca, daca a fost o recesiune in Statele Unite, este foarte probabil ca ea sa fi tinut atat de putin astfel incat datele oficiale sa nu o fi putut prinde. Adica o recesiune pe termen scurt.

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.