Citesc multe articole economice in presa romaneasca, atat in ziare si reviste de profil cat si in paginile economice din alte ziare.

Uneori am senzatia ca anumite articole economice sunt scrise ca pentru paginile de can-can, dar nu despre asta vreau sa scriu, ci despre cum sunt folositi uneori doi termeni si anume: “a estima” si “a dezvalui”.

De exemplu, in luna mai 2008: “presedintele CEC estimeaza ca profitul pe 2007 au fost de 70 milioane RON”. Ei bine, in acest caz, nu mai trebuie sa estimeze, trebuie sa stie. In cazul in care cineva estimeaza ce trebuia sa stie in urma cu cateva luni, inseamna ca respectiva firma are o problema de raportare si inca una grava. Poti sa folosesti “a estima” pentru viitor sau imediat dupa ce s-a incheiat o perioada, ar fi avut sens sa estimezi pe 7 ianuarie 2008, nu pe 7 mai…

Multe “dezvaluiri” ce apar in articole economice sunt de fapt - sau ar trebui sa fie - date de interes public. De exmplu, am aflat zilele trecute ca “Presedintele CFR a dezvaluit ca suma alocata de la bugetul de stat este de 200 milioane RON”. Ei bine, in acest caz, nu era nevoie de “dezvaluire”… ca doar bugetul de stat nu este un secret…

Comenteaza pe Jeopardy.