Inflatia din Romania ar putea ajunge la un nivel maxim de 9% in luna iulie, datorita majorarii preturilor la energia electrica, insa nivelul inflatiei se va reduce la sfarsitul acestui an datorita politicilor fiscale si bugetare restrictive si a unei recolte bune, potrivit NewsIn care citeaza Reuters.

"Inflatia ar putea atinge nivelul maxim, de 9%, in luna iulie, daca vor exista majorari de preturi administrate", a declarat Dorin Mantescu, sef al departamentului de macroeconomie al Ministerului Economiei si Finantelor, intr-un interviu acordat marti agentiei Reuters.

"Ar trebui sa vedem inflatia reducandu-se la 6-6,1% in decembrie, datorita unei recolte ce pare promitatoare, a unei moderari a costurilor globale de energie, a controlului cheltuielilor bugetare si a unor masuri recente de politica monetara", a adaugat acesta.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in usoara urcare progroza pentru inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 5,9% la 6%.

Accentuarea inflatiei, care a urcat la 8,63% in martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, a fortat banca centrala a Romaniei sa majoreze dobanda de politica monetara cu 2,75 puncte procentuale, la 9,75%, prin intermediul a cinci decizii consecutive.

Dorin Mantescu a precizat insa ca dobanda de politica monetara este destul de ridicata pentru a domoli inflatia, mai ales daca bugetul guvernamental va fi echilibrat, conform Reuters.

"Daca luam in calcul rezultatele bugetului consolidat pe primele patru luni si evolutia recenta a inflatiei, cred ca recentele majorari ale dobanzii de referinta sunt suficiente", a mai spus oficialul.

La inceputul acestei luni, analistii declarau la inceputul acestei luni ca nivelul maxim al inflatiei anuale ar putea fi atins in luna iulie, ca urmare a amanarii majorarii unor preturi administrate, in special la gaz si electricitate.