Noul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a acuzat, astazi, Statele Unite ca se afla la originea crizei financiare mondiale, potrivit NewsIn. "Exact faptul ca rolul Statelor Unite in sistemul economic mondial nu corespunde capacitatilor lor reale a fost unul dintre principalale motive ale crizei actuale", a declarat Medevedev la un forum economic ce se desfasoara la Sankt Petersburg, oras care a gazduit vineri si summitul fostelor republici sovietice care alcatuiesc Comunitatea Statelor Independente. Noul lider de la Kremlin a mai afirmat ca investitiile pe plan mondial inregistreaza un recul din cauza dezamagirii provocate de evolutia dolarului american.

in acelasi discurs, Medvedev a negat faptul ca tentativele Rusiei de a-si spori rolul in economia mondiala prin investitii majore in strainatate ar avea la baza ambitii imperialiste sau speculative. "Rusia vrea sa joace un rol pe plan international pentru ca are resursele si capacitatea necesara", a declarat Medvedev.

El a spus ca institutiile internationale sunt incapabile sa faca fata provocarilor reprezentate de instabilitatea pietelor mondiale, inclusiv in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente si produse de baza. in opinia lui Medvedev, Natiunile Unite ar trebuie sa serveasca drept baza pentru negocieri internationale referitoare la alimente.