Romania a inregistrat dupa primele cinci luni ale acestui an un deficit comercial de 8,8 miliarde de euro, fata de 7,9 miliarde de euro in perioada similara din 2007, clasandu-se pe locul sase in randul statelor UE cu cel mai mare deficit comercial, potrivit estimarilor publicate luni de biroul de statistica european, Eurostat. Cel mai mare deficit comercial a fost inregistrat de Marea Britanie, cu 50,1 miliarde de euro, in timp ce la polul opus, cel mai mare excedent comercial a revenit Germaniei, cu 83,3 miliarde de euro.

In primele cinci luni din acest an, deficitul comercial al UE s-a accentuat pana la peste 120,2 miliarde de euro fata de 91,6 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Numai in luna iunie, deficitul comercial al UE a fost de 20,1 miliarde de euro, fata de numai 9,1 miliarde de euro in luna similara din 2007.

In Romania, in perioada mentionata, in ciuda unui ritm mai mare de crestere al exporturilor, nivelul importurilor a fost superior, astfel ca deficitul comercial al tarii noastre s-a adancit la 8,8 miliarde de euro. Mai precis, exporturile au depasit 13,7 miliarde de euro, in crestere cu 17% fata de perioada similara a anului trecut, insa nivelul importurilor a trecut de 22,5 miliarde de euro, cu 14% mai mult decat in 2007.

Romania detine astfel a sasea pozitie din UE in functie de deficitul comercial inregistrat in primele cinci luni din 2008. Primele cinci locuri sunt detinute de Marea Britanie (cu 50,1 miliarde de euro), Spania (cu 41,6 miliarde de euro), Franta (cu 25,6 miliarde de euro), Grecia (cu 14,8 miliarde de euro) si Portugalia (cu 9,3 miliarde de euro).