Deficitul contului curent a fost de 9,4 miliarde euro in primele sapte luni, in crestere cu 11,91%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 12 septembrie 2008, 13:58 Economie | Finanţe & Bănci

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele sapte luni ale acestui an un deficit de 9,4 miliarde de euro, cu 11,91% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Soldul contului curent a fost influentat, in principal, de deficitul balantei comerciale, care a inregistrat in aceasta perioada 10,19 miliarde de euro, in crestere cu 9,3% fata de nivelul din primele sapte luni de anul trecut.

Deficitul balantei veniturilor a insumat, in perioada ianuarie – iulie, 2,96 miliarde de euro, cu 17,08% mai mare fata de aceeasi perioada din 2007, in vreme ce balanta de bunuri si servicii a inregistrat un deficit de 9,54 miliarde de euro, fata de 8,94 miliarde de euro in primele sapte luni ale anului trecut.

Soldul transferurilor curente (contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a urcat la 3,10 miliarde de euro, cu doar 1% mai mult decat in ianuarie – iulie 2007.

Investitiile straine directe au urcat la 5,76 miliarde de euro

Investitiile straine directe au urcat in primele sapte luni la 5,76 miliarde de euro, fata de 4,84 miliarde de euro in primul semestru al anului. Deficitul contului curent in perioada mentionata a fost acoperit in proportie de 61,4% prin investitii straine directe.

Din totalul investitiilor straine, 55% au reprezentat participatii la capital si profitul reinvestit, restul reprezentand imprumuturi acordate de companiile-mama subsidiarelor lor din Romania.

Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la finele lunii iulie nivelul de 45,36 miliarde de euro, in crestere cu 17,8% fata de finele anului trecut.

Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 31 iulie un sold de 10,43 milioane de euro si a reprezentat la 23% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 26,6% la 31 decembrie 2007. Datoria externa negarantata public a insumat 29,12 milioane de euro la finele perioadei mentionate, fiind cu 16,4% mai mare decat la sfarsitul anului trecut. 
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


151 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă