Evolutia principalilor indici bursieri europeni, pana la ora 14:30, ora Romaniei:
- Frankfurt: indicele DAX pierde 4,56%
- Londra: Footsie-100 cade cu 5,30%
- Paris: CAC-40 scade cu 5,30%
- Zurich: SMI scade cu 4,59%
- Milan: MIB 30 pierde 3,94%.
Tinand cont de decalajul orar, bursele asiatice au fost primele care au dat tonul acestei "luni negre", cu toate ca patru dintre principalele piete financiare (Tokyo, Hong Kong, Shanghai si Seul) au fost inchise, cu ocazia unei sarbatori.
- Taiwan: bursa inchide in scadere puternica de 4,09%. Indicele compozit a pierdut 258,23 puncte. Volumul tranzactiilor - 2,28 miliarde dolari
- Bombay: indicele Sensex a pierdut 5,19% la deschidere, ajungand la 13.272,86 puncte
- Singapore: bursa scade cu 2,26% la primele tranzactii
- Sydney: sedinta s-a inchis in scadere cu 1,8%
- Noua Zeelanda: scadere de 1,26%
- Manilla: bursa cade cu 4,2%.
Nici Bursa de Valori Bucuresti nu a ramas insensibila la miscarile de pe piata internationala. Indicele celor mai lichide zece titluri de la BVB a scazut cu 2,16% la deschiderea sedintei, iar SIF-urile au pierdut 1,93%, in medie.
Evolutia indicilor BVB la ora 14:30
- BET 4.835,92 -3,99%
- BET-C 3.629,44 -4,09%
- BET-FI 29.869,99 -6,15%
- BET-NG 685,38 -4,37%
- BET-XT 514,76 -4,45%
Dupa Lehman Brothers, investitorii sunt ingrijorati de soarta asiguratorului american AIG, aflat in mari dificultati financiare, noteaza AFP.
AIG, gigantul american al industriei asigurarilor, incearca sa stranga urgent din piata 20 de miliarde de dolari. AIG a pus la punct un plan de supravietuire care include vanzarea unora dintre cele mai valoroase active, potrivit wallstreetjournal.com.
Planul urmareste sa evite degradarea societatii de catre marile firme de rating, care ar putea declansa o reactie in lant ale carei consecinte ar fi fatale pentru AIG. Standard&Poors's a anuntat deja ca ar putea reduce ratingul de credit al AIG cu trei trepte.
AIG a apelat si la ajutorul Federal Reserve, solicitand o finantare pe termen scurt de 40 de miliarde de dolari.
Grupul, ale carui actiuni au cazut vineri cu 31%, va pune in vanzare activitatile de finantare a industriei aeronautice, International Lease Finance Corporation (ILFC). Fondata in 1973, ILFC dispune de o flota de 900 de avioane, cotate la o valoare de peste 50 de miliarde de dolari.
Ingrijorare pe pietele financiare din Germania
Ministrul german al finantelor, Bundesbank si organismul de supraveghere a pietei financiare BaFin se afla in "strans contact" cu partenerii internationali si cu bancile germane in ceea ce priveste banca Lehman Brothers, potrivit unui comunicat de presa comun, citat de AFP.
Cele trei institutii "supravegheaza indeaproape evolutiile de pe pietele financiare nationale si internationale", potrivit sursei citate.
Angajamentele institutiilor de credit germane fata de Lehman Brothers "sunt suportabile".
Ministru francez: Trezoreria SUA nu poate salva toate bancile cu probleme
Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat luni ca guvernul american nu poate salva intotdeauna bancile care au probleme.
"Este un soc, dar in acelasi timp este o marturie a unui anumit echilibru: Trezoreria americana nu poate sari mereu in ajutorul celor care se afla intr-o pozitie dificila", a apreciat ministrul francez.
Euro va creste un timp, ceea ce va penaliza exporturile europene (devenite mai scumpe decat alea in dolari), o noua lovitura data unei economii-zona euro foarte palide (recesiune in Spania, stagnare in Italia si Franta).
Va creste si yenul probabil, insa mai putin ca euro.
Barilul va fi in plina schizofrenie: dolar mai ieftin inseamna crestere mecanica a pretului la baril, insa economii in recesiune inseamna consum mai mic de petrol, ceea ce trage pretul in jos. Sunt o multime de speculatori pe piata, acuzatie adusa si de ministri arabi ai OPEP, ingrijorati ca au pierdut in 2-3 luni, 50 $/baril.
Asta e treaba cu pietele libere si speculatori: te ridica dar la fel te si baga in groapa.
Sigur ca pot sa scada productia... pe hartie!
La ultima criza au fost multi care de fapt au rupt randurile si au produs mai mult petrol decat le era cota de la OPEC.
E greu, e greu, ce sa faci... cand te obisnuiesti cu 147$ pe baril si azi va fi 98$(light sweet crude) si 95$(brent), ambele in scadere, cu tot cu anuntul ca se taie 500.000 de barili pe zi... e greu....
E greu cand stai cu vapoarele cu petrol in port ca sa se mai scumpeasca petrolul (Iran) si el sa se incapatanezei si sa o tot ia la vale (cum s-ar zice sa faca Allah pipi in capul tau de Ahmadinejad)...
La fel e greu sa tai din productia de petrol cand vezi ca preturile tot scad, pentru ca asta inseamna pierderi si mai mari pentru tine ca exportator individual, chiar daca ar putea insemna un lucru pozitiv pentru cartel.
Na, asta e viata, langa ciolan si langa lideri puternici toti sunt prieteni, cand se schimba vantul se pierde si solidaritatea, fiecare e pentru el.
good news for mother russia & iran & venezuela... mwahahahahahahaha!!!!!!
Daca e vb de un caz patologic, cum pare sa fie al tau, singura intrebare pertinenta de adresat este "ti-ai luat medicamentele astazi?"
Cititi ce zice Robert Preston pe BBC despre ziua de azi, luni, 15 Sept. 2008: "Meltdown Monday"
For most investors and bankers anywhere in the world, today will be a day to endure and survive.
http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/robertpeston/2008/09/meltdown_monday.html
Barilul de Brent a scazut sub 95$, fiecare dolar in minus insemnand pierderi zilnice de circa 8 milioane dolari pt. monarhiile islamice din Golf.
Bursa din Istanbul cade in acest moment cu 4,7%, sunt putine sperante ca investitorii sa mai gaseasca banci sa le dea credite pt. proiecte de oleducte sau gazoducte de zeci de miliarde, ce normal ar trece prin Turcia!
Turcia e vazuta ca cea mai instabila piata din zona, e in afara UE, e in razboi civil (sunt atentate saptamanal in sud-est, est si orase de pe coasta egeeana), e la frontiera cu Siria, Iran si Irak, zone de razboi. Asa ca investitorii strategici straini isi retrag in mare parte capitalul.
Se stia de multa vreme ca ceva nu e in regula. Aveau timp berechet sa se puna la adapost pina acum.
Marea intrebare e: Cum?
Toate companiile de pe piata sunt supra evaluate datorita principiilor de evaluare a valorii unei firme. Probabilitati, future estimated earnings, etc. toate nu sunt decat frectii de care se folosesc cei avizati in detrimentul celor prosti.
Aceasta supraevaluare poate sa genereze o neincredere totala in sistem si cetateanul de rand sa vrea sa vanda tot. Nimeni nu va vrea sa mai cumpere si uite asa se va prabusi totul; economii, pensii, fonduri mutuale, etc. Deci criza economica, razboi, saracie, etc. O luam iarasi de la inceput.
Cauza ramane speculatia, excrocheria institutionalizata adica. Mare minune daca n-o s-o dea iarasi pe evrei, ciuca bataior in situatii dificile.
Stay tuned and be cool !