Manhattan, vineri seara: portierele a 30 de limuzine negre Lincoln se trantesc, in timp ce ocupantii lor, imbracati la patru ace, pasesc prin ploaia torentiala care cade peste Manhattan. Nu, nu este o scena dintr-un film cu mafioti din anii '70, ci reuniunea de urgenta a celor mai puternici oameni din sistemul financiar global. The Scotsman relateaza, citind participanti la intilnire, cum a decurs sedinta care a decis cursul pietelor de capital.

Colapsul a inceput efectiv vinerea trecuta, la orele 18. Locatia: sediul Federal Reserve din New York. Scopul: evitarea unui colaps bancar generalizat, scrie The Scotsman.

Am crezut ca saptamana trecuta a fost una nebuna, dar aceasta este chiar mai haotica decat precedenta

Analist RBS

La intalnire au fost prezenti Richard Fuld, presedintele si directorul executiv al Lehman Brothers, John Mack, seful Morgan Stanley, Jamie Dimon, de la JP Morgan Chase, Vikram Pandit, de la Citigroup, Lloyd Blankfein, de la Goldman Sachs, Bob Diamond, seful Barclays Capital, precum si reprezentanti de rang inalt ai Mellon Bank si Royal Bank of Scotland (RBS).

Un purtator de cuvant al RBS a recunoscut: „Am primit o invitatie de la Fed prin care eram chemati toti aici”.

In sala de consiliu, 'greii' finantelor bancare americane erau asteptati de presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke – zis si "Helicopter Ben", dupa ce a redus dobanda-cheie si a 'inundat' Wall Street-ul cu bani, la inceputul anului, intr-o incercare de a evita dezastrul care asteapta sa izbucneasca.

"Nici un ban de la guvern? Ok, no deal"

Hank Paulson, secretarul tezoreriei SUA si Tom Geithner, presedinte al New York Fed, il flancau pe Bernanke. Geithner a fost cel care a deschis sedinta. Le-a prezentat gigantilor finantelor oroarea vietii lor: daca Wall Street nu gaseste o solutie pentru salvarea Lehman, banca de investitii va suferi consecintele. A urmat o tacere sumbra.

Un analist de la RBS Greenwich din New York rezuma astfel cea mai dramatica intalnire a celor mai puternici bancheri din lume: „Am crezut ca saptamana trecuta a fost una nebuna, dar aceasta este chiar mai haotica decat precedenta”.

"Toata lumea se astepta sa auda, pana duminica dimineata, ca Fed a reusit sa aranjeze o 'nunta fulger' pentru Lehman Brothers – cu Bank of America, Barclays, sau cu fonduri de investitii. Insa un lucru destul de ciudat s-a intamplat inainte sa se ajunga la o intelegere”, a mai spus analistul pentru The Scotsman.

„New York Fed i-a chemat pe toti 'greii' din sistem si le-a spus ca le-a pregatit afacerea vietii lor: unul dintre fericitii participanti va trebui sa cumpere activele 'bune' ale Lehman pentru un pret de nimic”, si-a continuat povestea analistul RBS.

Ceilalti aveau sa primeasca un premiu de consolare: sansa de a participa cu pretiosul lor capital pentru a fonda o banca ce va prelua activele 'rele' ale Lehman. Dar Fed si Trezoreria au refuzat cu obstinatie sa foloseasca bani publici pentru salvarea Lehman Brothers.

"Nici un ban de la guvern? Ok, no deal.”, a fost reactia bancherilor.

Intalnirea a dat tonul intregului weekend.

Dick Fuld, supranumit 'Gorila', cel care ameninta ca va rupe picioarele oricui ar incerca sa se atinga de actiunile Lehman, este acum doar un alt nume pe lunga lista a "Stapanilor Universului", o sintagma faimoasa, lansata de Tom Wolfe in 1987, in cartea sa in care descrie ambitia si lacomia Wall Street-ului - The Bonfire of the Vanities.

Lehman Brothers, un esec fara nici o urma de maretie

Cum s-a ajuns aici? Ce a determinat caderea celei de-a patra banci americane de investitii, descrisa de unii drept o institutie "venerabila, cu o vechime de 158 de ani"? In realitate, nu exista nimic venerabil in istoria Lehman Brothers – iar 'maretia' la care a ajuns este relativ recenta, noteaza The Scotsman.

A inceput in 1844, ca un mic magazin in Montgomery, Alabama. S-a dezvoltat ulterior ca o companie de investitii, a avut o evolutie solida in anii '70 iar, la inceputul anilor '80, a fost cumparata de American Express, care a vandut-o in 1993, cand Fuld a devenit presedinte executiv.

Lehman a continuat sa pluteasca pe piata finantelor, cu castiguri de doar 75 de milioane de dolari.

Fuld se obisnuise deja cu viata din "bulge bracket" – grupul celor mai puternici investitori din lume. Incepand cu 2004, banca a inregistrat profituri din ce in ce mai mari, pe fondul unor idei care, in cele din urma, s-au dovedit falimentare: investitii riscante, rate mici la credite si o serie de inovatii financiare care au transformat cele mai toxice imprumuturi in credite atractive.

Lehman s-a angajat intr-o serie de achizitii masive si de extinderi, cand a aparut criza subprime.

Dar Fuld a reusit sa se alature grupului celor mai puternici. In 2005, a beneficiat de un pachet salarial de 34,5 milioane dolari: salariu de 750.000 de dolari, bonus de 13,8 milioane dolari si actiuni in valoare de 19,94 milioane dolari.

In final, in ciuda crashului, el va parasi Lehman cu circa 65 de milioane de dolari, cat valorau vineri actiunile pe care le detine. Daca ar fi vandut inainte de criza subprime, in noiembrie anul trecut, actiunile ar fi valorat 582 milioane dolari.