Ritmul de crestere a economiei romanesti se va tempera pe termen lung si din cauza problemelor demografice ale Romaniei, care vizeaza scaderea si imbatranirea populatiei, a declarat joi Valentin Lazea, economistul sef al BNR, citat de NewsIn. Acesta a mai spus ca numarul de nou-nascuti a inceput sa scada dupa 1992, iar aceasta se va vedea pe piata muncii din 2010.

"Romania nu poate spera sa inregistreze aceeasi crestere economica pe termen lung din cauza problemelor demografice. In '90 si '91, inca s-au nascut cohorte mari, insa din '92, numarul nou-nascutilor a scazut, iar ei vor intra pe piata muncii abia din 2010", a declarat Lazea.

Potrivit statisticilor, numarul nou nascutilor a scazut din 1989, de la 369.000 de copii, la 220.000 in prezent.

"Programele noastre nu tin cont de aceasta scadere", a mai spus Lazea, la seminarul "Diaspora stiintifica romaneasca" de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Economistul sef al BNR a exemplificat corelatia intre crestere economica si demografie printr-un studiu al Bancii Mondiale, care arata ca doar sapte state si-au mentinut cresterea economica peste 5% mai mult de 20 de ani, printre acestea numarandu-se China, Guineea Ecuatoriala si Irlanda.

"In niciuna dintre aceste tari nu au existat probleme demografice", a explicat economistul sef al BNR.

Un alt factor agravant in scaderea populatiei active din Romania este migratia externa, potrivit Biancai Pauna, economist la Institutul National de Cercetari Economice.

"Credem ca cifrele prezentate de INS sunt cu mult sub cele reale. Exista estimari care arata ca migratia externa reprezinta aproximativ doua milioane de persoane in varsta de munca. Aceasta cifra reprezinta 10% din populatia Romaniei si mai mult de un sfert din forta de munca", a spus Pauna.

Ultimele estimari publicate de biroul european de statistica, Eurostat, indica o scadere dramatica a populatiei Romaniei in urmatoarele decenii, de la 21,42 milioane de persoane in 2008 pana la 19,62 milioane in 2035 si 16,92 milioane de locuitori in 2060.