Guvernul Marii Britanii va nationaliza al noualea creditor ipotecar al Regatului, Bradford & Bingley (B&B), si discuta vanzarea portofoliului de conturi de economii si a retelei de unitati, in incercarea de a salva banca de la colaps, au declarat duminica surse oficiale, citate de Reuters. Bradford & Bingley este a doua banca britanica care ajunge in proprietatea statului in acest an, dupa nationalizarea bancii Northern Rock, in luna februarie.

Trezoreria britanica, ce conduce discutiile pentru salvarea bancii, a anuntat ca negocierile sunt in curs si ca o decizie va fi anuntata inainte de deschiderea sedintei bursiere de luni, potrivit NewsIn.

Surse din sectorul bancar au declarat ca guvernul va prelua fie intregul portofoliu de credite ipotecare al bancii, fie doar o parte din acesta,si discuta cu alte banci despre vanzarea portofoliului de conturi de economii de 24 miliarde de lire sterline (30 miliarde euro) si a celor 200 de unitati.

Totusi, concurentii sunt reticenti in preluarea portofoliului de credite pentru locuinte de 41 de miliarde de lire sterline (52 miliarde euro) - reprezentand 3,4% din creditele ipotecare din Marea Britanie - pentru ca multe din ele au un risc mare si pentru ca piata imobiliara britanica a slabit mult, ceea ce ar putea inrautati calitatea creditelor acordate pe acest segment.

Guvernul ar putea nationaliza B&B pe baza legislatiei adoptate pentru a rezolva criza unei alte banci in dificultate, Northern Rock, nationalizate in februarie.

"Pot saconfirm ca discutam cu autoritatile de reglementare pentru a clarifica viitorul bancii", a declarat un purtator de cuvant al B&B, care a tinut sa mentioneze ca depozitele clientilor sunt in siguranta, iar alte informatii vor fi facute publice inainte de deschiderea pietei bursiere, luni dimineata.

Actiunile B&B se prabusisera vineri la un minim record, inchizand sedinta bursiera la un pret 0,20 de lire sterline, la care valoarea de piata a bancii este de sub 300 milioane de lire sterline (377 milioane euro).

Mai mult, costul asigurarii datoriilor sale s-a marit considerabil, ceea ce i-a impins pe reglementatori sa faca eforturi pentru a gasi o cale de a salva banca.