In fata amenintarilor cu care se confrunta sectorul bancar european, Uniunea Europeana ia in calcul crearea unui sistem comun pentru protejarea depozitelor bancare ale persoanelor fizice. Cateva state membre au anuntat deja masuri sporite de garantare a depozitelor, pentru a evita panica in randul populatiei, relateaza AFP.

In prezent, legislatia europeana obliga statele membre sa garanteze o suma minima de 20.000 de euro, dar mai multe state au majorat aceste plafoane.

Franta garanteaza depozite si titluri in valoare de maxim 70.000 de euro.

Dupa anuntul privind interventia statului pentru sustinerea bancii franco-belgiene Dexia, premierul Francois Fillon i-a asigurat pe francezi de "garantia absoluta a statului asupra sistemului bancar".

Cu o saptamana in urma, presedintele Nicolas Sarkozy a subliniat ca nu va accepta "ca o persoana fizica sa piarda un singur euro din cauza ca o institutie financiara se va afla in situatia de a nu putea face fata angajamentelor sale".

Belgia ofera o garantie minimala de 20.000 de euro dar, in urma speculatiilor privind o posibilia cadere a bancii Fortis, ministrul finantelor, Didier Reynders, a promis ca nu va lasa "niciun client in dificultate".

Italia garanteaza deja depozite in valoare maxima de 103.291de euro. Miercuri, dupa caderea suferita de cea mai mare banca pe bursa din Milano, premierul Silvio Berlusconi a afirmat ca nu va accepta "ca italienii sa piarda chiar si un euro din economiile lor".

Irlanda a anuntat marti ca toate depozitele din cele sase mari banci ale tarii - Bank of Ireland, Allied Irish Bank, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society et Educational Building Society - in valoare de 400 de miliarde de euro, sunt garantate pe o perioada de doi ani, fara a mentiona vreun plafon.

Institutiile financiare mai mici vor beneficia de planul de protectie a depozitelor introdus in urma cu doua saptamani, prin care se garanteaza economiile in limita unui plafon de 100.000 euro.

Marea Britanie garanteaza depozite in valoare maximala de 35.000 de lire sterline (44.000 euro), dar suma va fi majorata, in scurt timp, la 50.000 de lire (63.000 euro).

Germania are un sistem particular care echivaleaza cu o garantare de 100% a depozitelor, potrivit unui purtator de cuvant al federatiei bancilor.

Un fond special, la care participa marea majoritate a bancilor, asigura depunatorii ca, in caz de faliment, isi vor recupera sumele economisite in proportie de 30% din capitalul propriu al bancii, ceea ce reprezinta cateva milioane de euro pentru institutiile financiare mici si mai multe miliarde de euro in cazul marilor banci.

Bancile mutuale si publice, foarte populare in Germania, beneficiaza si ele de un sistem de garantare in proportie de 100% a depozitelor clientilor.

In Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007, plafonul de garantare pe deponent garantat si pe institutie de credit este egal cu echivalentul in lei a 20.000 de euro, minimul stabilit de Uniunea Europeana.

Potrivit informatiilor de pe siteul institutiei, pana la 31 decembrie 2007, Fondul a efectuat plati de compensatii insumand 512,2 milioane RON pentru despagubirea deponentilor persoane fizice, la un numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003, primele compensatii fiind platite in anul 1999 pentru deponentii persoane fizice ai Bancii „Albina”.

Incepand cu luna ianuarie 2007, Fondul plateste compensatii numai deponentilor (persoane fizice si juridice) ai Nova Bank, banca intrata in faliment in noiembrie 2006.