JPMorgan Chase ar putea fi responsabila de grabirea falimentului Lehman Brothers, dupa ce a blocat active in valoare de 17 miliarde de dolari, obligand astfel de banca sa-si depuna bilantul doua zile mai tarziu, scrie Sunday Times, citat de AFP.

Saptamanalul sustine, citand documente depuse saptamana trecuta la un tribunal din New York, ca JP Morgan "este acuzata ca a inghetat 17 miliarde de dolari in lichiditati si titluri apartinand Lehman, in seara de vineri".

"Comitetul creantierilor intelege ca Lehman Brothers Holding Inc. detinea cel putin 17 miliarde de dolari plasati la JP Morgan Chase in seara de vineri, inaintea week-end-ului care a precedat depunerea bilantului", se arata in documentele citate.

"Comitetul creantierilor intelege, in acelasi timp, ca, in 12 septembrie, JPMC a refuzat accesul Lehman la aceste active si a decis sa inghete conturile LBHI.

Ca o consecinta a actiunilor JPMC, Lehman Brothers a suferit o criza imediata de lichiditati, care ar fi putut fi evitata de un anumit numar de evenimente, dintre care insa niciunul nu s-a produs", scrie Sunday Times.

Lehman avea nevoie imediata de obtinerea unor linii de credit de 188 de miliarde de dolari pentru activitatile cotidiene, arata documentele citate.

"Prin aceasta actiune, JPMC a conservat, in mod intentionat, aceste active, ca o compensare potentiala in cazul unei eventuale reclamatii impotriva Lehman".

JP Morgan a calificat acuzatiile drept nefondate.