Belgia si Luxemburg vor deveni principalii actionari al celei mai mari banci franceze, BNP Paribas, in cadrul preluarii unei parti din grupul financiar Fortis, aflat in dificultate, au anuntat duminica seara surse apropiate guvernului luxemburghez citate de presa internationala.

BNP Paribas a cazut de acord cu guvernele Belgiei si Luxemburg-ului sa preia controlul activelor nevandute din grupul financiar Fortis, in cadrul unei intelegeri puse la punct duminica seara dupa un week-end intreg de discutii intense, scrie Reuters. Valoarea tranzactiei se ridica la 14,5 miliarde de euro.

Banca franceza va detine 75% din Fortis Bank Belgia si 66% din Fortis Bank Luxembourg, a declarat premierul belgian, Yves Leterme, citat de Bloomberg. BNP Paribas devine astfel cea mai mare banca din Europa, dupa depozite.

Guvernele din Belgia si Luxemburg vor primi, la randul lor, o cota minora din BNP Paribas. Belgia va detine 11,7%, iar guvernul luxembughez va detine 1,4%, scrie AFP.

Aceasta este cea mai recenta incercare de salvare a grupului belgiano-olandez, dupa nationalizarea partiala a Fortis, saptamana trecuta.

Belgia, Olanda si Luxemburg au decis, in 29 septembrie, sa nationalizeze partial una dintre cele mai mari banci europene, Fortis.

Cele trei tari au preluat o parte din activele filialelor nationale in schimbul sumei de 11,2 miliarde de euro pentru salvarea bancii de la faliment si in incercarea de a evita propagarea crizei financiare americane in Europa.

Guvernele celor trei tari detin cate 49% din filialele nationale ale bancii Anterior, guvernul belgian refuzase o oferta neoficiala a bancii franceze BNP Paribas pentru preluarea rivalei Fortis, in favoarea nationalizarii, a declarat o sursa care a participat la discutii, citata de Reuters.