Standard&Poor's a revizuit in scadere perspectiva ratingurilor acordate grupului financiar italian UniCredit, de la "stabil" la "negativ", dupa ce banca a anuntat ca e posibil sa inregistreze in viitor o scadere a castigurilor, potrivit NewsIn. Aceasta actiune vine dupa ce o alta agentie de rating, Fitch Ratings, a coborat perspectiva ratingurilor UniCredit si ale subsidiarelor sale HVB si Bank Austria Creditanstalt, de la "pozitiv" la "negativ".

S&P a mentinut la "A plus" ratingul UniCredit pentru creditele pe termen lung si la "A minus" calificativul pentru creditele pe termen scurt.

"Modificarea ratingului survine in contextul in care UniCredit a anuntat ca i-ar putea scadea castigurile, laolalta cu masuri exceptionale de consolidare a capitalului", a declarat Alberto Buffa di Perrero, analist al agentiei de rating.

Estimarile privind profitul pentru a doua jumatate a lui 2008 anuntate de banca sunt mult sub estimarile anterioare. Grupul se asteapta in prezent sa obtina un profit net de 5,2 miliarde euro in 2008, nivel inferior celui de 6,5 miliarde euro din 2007. Castigurile UniCredit din prima jumatate a anului au fost de 2,8 miliarde dolari.

"Castigurile mai mici reflecta, in mare parte, expunerea la volatilitatea accentuata de pe piata, dar reflecta si faptul ca profitul ar putea fi afectat de inrautatirea conditiilor macroeconomice", a adaugat analistul citat.

UniCredit Group a afisat o scadere anuala de 30% a profitului net din primele sase luni ale anului. In al doilea trimestru al anului, grupul a inregistrat un profit net de 1,9 miliarde euro.

Subsidiarele grupului UniCredit in Romania, UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank, au finalizat la jumatatea anului trecut procesul de fuziune, noua banca fiind denumita UniCredit Tiriac. La finele anului trecut, aceasta detinea a sasea pozitie in functie de active pe piata bancara din Romania. Grupul UniCredit este prezent in Romania si prin UniCredit Leasing Corporation IFN, CA-IB Romania, Pioneer Asset Management SAI si UniCredit Leasing Fleet Management.