Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 3,7690 de lei pentru un euro, nivel cu 5,5 bani mai mic decat in ziua anterioara.Un euro a fost cotat joi de banca centrala la 3,8249 lei.

Banca Nationala a intervenit pe piata direct pentru a aprecia moneda nationala, analistii anuntand ca BNR a amanat anuntarea cursului de referinta pana la momentul in care moneda nationala a atins minimul zilei. Georgiana Constantinescu, analistul Credit Europe Bank, a declarat pentru Money Channel ca, prin afisarea acestui curs, BNR vrea sa dea un semnal pozitiv pe piata.

Banca centrala a intervenit pe piata cu aproximativ 40 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al BNR, interventia avand drept scop "testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine, precum si intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete".

In comunicat se arata ca dobanzile s-au mentinut la nivel inalt pe piata monetara, cu toate ca exista un exces de lichiditate, iar pe de alta parte, cursul leului a inregistrat miscari ample, necorelate cu evolutia de pe piata monetara.

In sedinta valutara de vineri, cursul de schimb a avut o volatilitate ridicata, fluctuand intre o valoare maxima de 3,95 lei pentru un euro si un minim de 3,77 lei pentru un euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta arata o apreciere usoara a leului, pana la 2,7811 lei pentru un dolar, de la 2,7817 lei pentru un dolar, cat era joi.

Francul elvetian a fost cotat joi la 2,4816 lei, cu putin peste un ban mai mult decat joi, in vreme ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,8068 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul de schimb afisat de BNR era de 2,7556 lei pentru 100 de yeni.