Mai marii financiari ai lumii s-au trezit ca au o problema in sistemul bancar. S-au dus pe apa sambetei mii de miliarde de dolari, hemoragie masiva care a provocat falimente bancare, dar si achizitii si fuziuni in cadrul industriilor finantate de banci. Declaratiile politice nu mai au efect, panica se intinde cu viteza zvonurilor, asa ca puternicii zilei s-au apucat sa faca un Plan de savare. Mai intai l-au anuntat americanii - epicentrul groazei, dupa care au venit si restul statelor cu planuri similare, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Ce nu inteleg eu este faptul ca, dupa atatea zile de stors creierii, dupa brainstorminguri care se prelungeau pana a doua zi dimineata, dupa ce cei mai rafinati finantisti au fost pusi sa gandeasca medicamentul crizei, dupa toate acestea, asadar, s-a iesit cu un asemenea Mare Plan.

Cum suna el, Planul? "Veniti ba, care aveti nevoie de bani, ca va dam bani". Gandire adanca, rafinament financiar, subtila filozofie economica.

America a pus 700 miliarde de dolari, ceea ce pare a nu-i ajunge nici pe o masea, Anglia a pus si ea vreo 64 miliarde, nemtii pun vreo 400 de miliarde etc. Azi vor fi anuntate oficial sumele, dar problema este daca asa ar trebui sa arate Marele Plan de salvare.

In locul celor 5 puncte ale declaratiei Ecofin, eu as pune alte 5:

  1. Zi cati bani vrea banca ta si vino sa-i iei ca poate ma enervez si dublez suma!
  2. Promite ca n-o sa mai faci
  3. Daca o sa mai faci prostii, sa stii ca poate te voi pedepsi
  4. Cum? Nu-ti ajung banii? Vino, draga, sa ma iei
  5. Te rog pe viitor sa fii mai atent

Cam astea sunt de fapt cele 5 puncte ale Marelui Plan.

Totusi, unde se duc banii astia? Sunt sume uriase de bani care in mod normal, ar trebui sa treaca ori in deficite, ori in inflatie, ori in somaj…

PS E nevoie de salvarea sistemului financiar, fara discutie. Pun aici in discutie doar mijlocul prin care aceasta salvare se produce si daca fraza "Cine are nevoie de bani sa ma sune" poate tine loc de Plan.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.