Inflatia din Marea Britanie a ajuns in luna septembrie la cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani, in concordanta cu estimarile bancii centrale, Bank of England, care nu va opri insa viitoarele reduceri ale dobanzii de politica monetara, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Biroul britanic de statistica a anuntat marti ca pretul ridicat al utilitatilor a dus la scumpirea preturilor de consum cu 5,2%, in termeni anuali, comparativ cu nivelul de 4,7% din august.

Dupa reducerea de saptamana trecuta a dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 4,5%, oficialii bancii centrale au anticipat o posibila accelerare a inflatiei la peste 5%, cauzata de turbulentele de pe piete financiare.

Mai multi analisti preconizeaza reduceri succesive ale dobanzii-cheie in lunile urmatoare, pentru a evita o recesiune economica accentuata, iar oficialii bancii centrale considera ca perspectivele economice s-au deteriorat in decursul ultimii luni.

"Credeam ca acesta este nivelul maxim al inflatiei, iar scaderea preturilor energiei ar trebui sa duca la temperarea puternica a inflatiei in 2009", a spus David Page, economist in cadrul companiei Investec.