Guvernul Elvetiei si Banca Centrala a tarii (BNS) au anuntat, joi, ca au luat o serie de masuri pentru a consolidata si mai mult sistemul financiar elvetian, intre acestea fiind o mai mare protectie a depozitelor bancare.

"Consiliul federal a decis sa creasca protectia acordata deponentilor", a explicat departamentul de Finante intr-un comunicat de presa citat de AFP.

De asemenea, departamentul a fost insarcinat ca, pana in martie 2009, sa prezinte un "proiect de revizuire in profunzime a sistemului de garantare a depozitelor", adauga comunicatul.

Totodata, BNS si autoritatile tarii vor sa vina in sprijinul celei mai mari banci, UBS. Guvernul va subscrie titluri convertibile in valoare de 6 miliarde de franci elvetieni, aproximativ 3,9 miliarde euro, mai scrie sursa citata.

BNS va gestiona un fond unde vor fi transferate active ale bancii pana la 60 de miliarde de dolari.

Gigantul bancar, UBS, a fost una dintre cele mai afectate companii de criza subprime. UBS a pierdut peste 42 de miliarde de dolari in urma crizei.

Banca a anuntat la inceputul lunii ca va concedia 2.000 de angajati din divizia de investitii bancare, pentru a reduce costurile. Numarul total al angajatilor UBS va ajunge la 17.000.

Economia Elvetiei este cunoscuta ca una dintre cele mai stabile economii ale lumii.