Standard&Poor's (S&P) a revizuit in scadere perspectiva ratingului Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, de la "stabil" la "negativ", ca urmare a riscului ca presiunile macroeconomice mondiale sa afecteze operatiunile grupului bancar din Europa Centrala si de Est si din Austria. Concomitent, agentia de evaluare financiara a confirmat ratingul "A plus" pentru creditele pe termen lung si ratingul "A-1" pentru datoriile pe termen scurt ale grupului bancar.

Standard&Poor's a revizuit, totodata, perspectivele ratingurilor pentru doua dintre subsidiarele grupului, respectiv Raiffeisenbank ZAO din Rusia si Tatra Bank din Slovacia. Agentia de rating a confirmat ratingurile celor doua subsidiare ale Raiffeisen.

Raportul agentiei de evaluare nu face referire si la operatiunile din Romania ale grupului bancar Raiffeisen.

"Miscarea ratingului reflecta riscurile macroeconomice accentuate create de turbulentele financiare, care ar putea afecta negativ profilul financiar si perspectivele de afaceri ale Raiffeisen in regiunea Europei Centrale si de Est, ca si de pe piata interna austriaca", a comentat analistul Markus Schmaus de la Standard&Poor's.

"In afara acestor elemente, estimam ca exista riscuri ca turbulentele continue de pe pietele financiare sa scada increderea si sa accentueze aversiunea de risc, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra fluxurilor internationale de capital si increderii investitorilor", a mai spus Schmaus.

Raiffeisen este, de asemenea, expusa in mod particular la pietele mai volatile din Comunitatea Statelor Independente (CSI) si din sud-estul Europei.

Intr-o actiune concertata cu mai multe tari din Occident, guvernul austriac a anuntat un pachet extins de masuri de sustinere a sistemului bancar austriac, alcatuit din 85 miliarde euro pentru lichiditate si 15 miliarde euro pentru recapitalizari.

S&P arata, in continuare, ca actiunea este in conformitate cu asteptarile analistilor de la agentia de rating ca guvernul sa ia masuri extraordinare in timp de criza. Standard&Poor's considera, insa, ca masurile sunt temporare si ca nu ar trebui sa aiba impact imediat asupra calificativelor.

"Cresterea Raiffeisen si profitabilitatea de pe piete sunt, inca, favorabile, dar deteriorarea perspectivelor economice la o scara mai larga in regiunea Europei Centrale si de Est atrage atentia asupra inrautatirii mediului", spune Schmaus.

El a atras atentia ca o dezvoltare prea rapida a grupului, care i-ar suprasolicita capitalul si resursele de finantare, ar putea crea presiuni asupra ratingurilor.