Fondul Monetar International (FMI) prevede o incetinire accentuata a cresterii economice a Romaniei in 2009, la 4-5%, de la nivelul record de 8-9% estimat pentru 2008, a declarat joi reprezentantul Fondului pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez-Ansola, citat de NewsIn.

"Estimarile noastre cu privire la cresterea economica din 2009 se ridica la 4-5%, dar, chiar si aceasta rata ar putea fi prea optimista, in functie de ceea ce se va intampla in Europa si in Statele Unite", a declarat Fernandez-Ansola.

Dupa ce isi revizuise in iunie estimarile de crestere economica in 2008 la 6%, FMI a comentat ca nivelul anticipat a fost "prea conservator", pentru ca subestima "amploarea cererii".

"Estimam ca produsul intern brut (PIB) din 2008 va spori cu 8-9%, dar, intr-un fel, acest nivel tine deja de trecut", a atras atentia reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

"Conditiile macroeconomice s-au inasprit si exista semne ale unei incetiniri a extinderii creditarii, ceea ce va determina probleme pentru activitatea economica", a explicat oficialul FMI.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut intr-un ritm record, de 8,8% in primul semestru din 2008, cel mai ridicat nivel atins dupa caderea comunismului, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).