Banca centrala a Danemarcei a anuntat vineri ca a majorat dobanda de politica monetara pentru a doua oara in aceasta luna, pentru a sustine coroana daneza, si a precizat ca este gata sa continue sa majoreze dobanda pentru a sustine cotatia monedei sale nationale, relateaza NewsIn care citeaza Reuters.

Banca centrala a Danemarcei, tara ce nu face parte din zona euro, a anuntat ca a majorat dobanda la depozitele si creditele la o saptamana de la 5,0 la 5,5% pe an. Dobanda de discont, mai putin importanta, a fost mentinuta la 4,5%.

Coroana daneza s-a depreciat constant in ultimele doua saptamani, dupa ce se intarise in primele zile dupa majorarea dobanzii cheie din 7 octombrie. Vineri, coroana se tranzactiona la 7,4590 coroane/euro, fata de nivelul minim al sedintei de joi, de 7,4609 coroane/euro.

Dobanda de politica monetara din Danemarca este in prezent cu 1,75 puncte procentuale peste cea a Bancii Centrale Europene (BCE), fata de o diferenta de doar 0,35 puncte procentuale la inceputul lunii octombrie.