Presedintele Basescu a decis sa promulge legea privind cresterea salariilor profesorilor cu 50%, dand astfel cu tifla proiectului de buget propus de Guvernul Tariceanu si dovedind ca, din toate discutiile pe care le-a avut cu Guvernatorul Mugur Isarescu, nu a priceput in intregime riscurile unei asemenea decizii.

Pe plan fiscal, decizia se va traduce prin cheltuieli mult mai mari decat cele estimate, care, in ipoteza mentinerii unui deficit bugetar rezonabil, trebuie insotite de resurse bugetare corespunzatoare. Acestea pot veni din cresterea taxelor si impozitelor, care vor scadea consumul, punand astfel presiune suplimentara pe cresterea economica.

O alta solutie ar fi reducerea cheltuielilor de la bugetele altor ministere, ceea ce fie va provoca presiuni politice, fie sociale.

Decizia presedintelui, desi de inteles in vremuri de campanie electorala, nu are din pacate nici un argument economic care s-o sustina. Oricum ai incerca sa o intelegi, este o decizie care ne va costa al dracului de mult.