Multi dintre delegatii si oficialii Forumului Economic Mondial (FEM) spun ca presedintii marilor grupuri financiare au ignorat ani la randul avertismentele primite la cea mai importanta reuniune a liderilor economici globali, ce are loc anual in statiunea elvetiana Davos, potrivit Bloomberg. Sursa il citeaza pe fondatorul si presedintele FEM, Klaus Schwab, care spune ca de la anul Forumul va avea cu totul alte obiective decat sa fie scena unei mari petreceri a finantistilor mondiali.

"Am lasat sa ne scape lucrurile de sub control, iar atentia ne-a fost luata de la viteza si complexitatea felului in care se acumulau provocarile globale", a admis, pentru Bloomberg, Klaus Schwab. Potrivit sursei, organizatorii forumului de la Davos spun acum ca au esuat sa discute pe pozitii de forta cu sefii industriei financiare, alegand sa foloseasca fondurile oferite de acestia si sa ii lase, in schimb, sa transforme Davos intr-o petrecere a exceselor pe Wall Street.

Bloomberg il citeaza si pe Kevin Steinberg, directorul operational al FEM, potrivit caruia sumele colosale platite de mai-marii de pe Wall Street pentru a participa la forum au produs complezenta in randul organizatorilor. Si aceasta, in pofida semnalelor de alarma trase de reprezentantii FEM sau de diversi analisti si experti in finante, referitoare la riscurile ce amenintau economia globala.

Potrivit Bloomberg, pentru anul viitor Schwab intentioneaza sa transforme Davos intr-un "Bretton Woods al noului mileniu" - o reuniune menita sa stablieasca un nou set de reguli globale pentru relatiile comerciale si financiare, asemenea conferintei Bretton Woods din 1944, pe baza careia au fost infiintate FMI si Banca Mondiala.

La inceputul acestui an, Forumul Economic Mondial publica un raport ce estima pentru 2008 cel mai ridicat nivel de risc economic din ultimul deceniu.

La inceputul lui 2007, un sondaj Reuters in randul participantilor la Davos arata ca 92% dintre respondenti erau "increzatori" si "oarecum increzatori" in mersul afacerilor in 2007, in pofida avertismentelor venite din partea multor economisti si experti in economie.