Rusia a elaborat un plan propriu pentru restructurarea sistemului financiar mondial, pe care presedintele Dmitri Medvedev il va prezenta in noiembrie in cadrul unei reuniuni mondiale pe tema crizei financiare, a afirmat duminica un oficial guvernamental, citat de Reuters, potrivit NewsIn. In cadrul summitului, programat pe 15 noiembrie, la Washington, de presedintele SUA, George W. Bush, se va discuta despre cauzele crizei si despre principiile pe baza carora urmeaza sa fie reformate autoritatile de reglementare a pietelor financiare si institutiile.

Printre invitati se numara membrii G20, din care fac parte cele mai mari economii ale lumii, dar si mari tari emergente precum China, India, Brazilia si Rusia. Sunt invitati la reuniune si sefii Bancii Mondiale, Fondului Monetar International (FMI), ONU si Forumului Financiar pentru Stabilitate.

Prim-vicepremierul rus Igor Suvalov a declarat la canalul de televiziune de stat Vesti ca propunerile lui Medvedev cuprind "masuri pentru a revizui cadrul financiar international, privind modul cum ar trebui sa functioneze institutiile financiare internationale si privesc, de asemenea, reglementarile nationale".

Suvalov nu a dat detalii, dar a reamintit pozitia generala a Rusiei. "Sistemul financiar mondial care exista in prezent este neadecvat conditiilor in care traim. In Federatia Rusa, conducerea noastra a vorbit in mod constant despre aceste lucruri in ultimii ani", a spus el.

Oficialul rus a mentionat ca Rusia nu si-a propus sa se izoleze de restul lumii in timpul crizei, subliniind ca este parte a economiei mondiale. Daca economia mondiala sufera, cresterea economica a Rusiei va fi afectata, a aratat Suvalov. "Stiti ca avem planuri ambitioase pentru dezvoltarea tarii pana in 2020 si pentru aceasta trebuie sa mentinem ritmuri inalte de crestere economica", a spus oficialul rus.

"De aceea suntem interesati ca, impreuna cu G20 - si poate ca acest club va fi extins mai tarziu - sa stabilizam sistemul financiar mondial si, in general, sa realizam o crestere economica pozitiva", a adaugat Suvalov.

Unii analisti spun ca actuala criza, impreuna cu ieftinirea materiilor prime si a combustibililor, va pune capat boom-ului economic al Rusiei, care a reanimat ambitiile Moscovei de a deveni una din marile economii ale lumii si un jucator politic de talie mondiala.

Dmitri Medvedev a afirmat, insa, saptamana trecuta, ca turbulentele dau Rusiei sansa sa-si modernizeze economia si sa ajunga la un rol mai important la scara mondiala.