Criza, ne-criza, bancile tot vor sa-ti imprumute bani, potrivit site-ului Solvabil. Majoritatea gogoseriilor au fost transformate in mici ghisee bancare. E clar, se dau credite. Sa-i iei? Nu.

E comod sa iei bani. E complicat sa-i dai inapoi. 25 de ani sunt aproape jumatate din viata. Vrei sa ai datorii constante aproape toata viata ta adulta? Nu, de aceea iti spui ca o sa platesti tot imediat ce ai banii. Stii bine ca nu vei face asta. Stii bine ca mereu vor exista noi si noi cheltuieli, multe obligatii, multe situatii neprevazute.

Cand sa imprumuti bani?

Sunt cateva situatii exceptionale cand chiar TREBUIE sa imprumuti bani:

1. Iti cumperi sau iti construiesti o casa. E discutabil daca e inteligent sa faci acest lucru, dar e acceptabil ca finantarea sa fie facuta printr-un imprumut.

2. Reconstruiesti sau reamenajezi casa. Justificabil doar daca e vorba de o reparatie capitala, necesara, nu pentru decoratiuni interioare.

3. Esti intr-o situatie extraordinara: trebuie sa platesti o interventie medicala costisitoare, trebuie sa platesti o datorie colosala care te expune unor pericole, ai o oportunitate foarte buna de a investi sau a rascumpara o proprietate, samd.

4. Pornesti intr-o noua afacere si nu ai alta sursa de finantare. Atentie! E cea mai simpla metoda de a face multi bani (repede) sau de a-i pierde pe toti (si mai repede).

Sunt cateva situatii in care trebuie sa te GANDESTI BINE inainte de a imprumuta banii:

1. Iti cumperi o masina noua sau vreun alt obiect valoros. Poti imprumuta bani doar daca durata sa de utilizare va fi egala sau mai mare cu durata creditului.

Nu fa acest pas daca ai deja alte credite. Alege-ti o alta masina, ia-ti un scuter, sau mai asteapta. In niciun caz nu-ti lua o masina noua cu credit mai mare de 5 ani. Daca nu-ti permiti sa o platesti in 5 ani inseamna ca nu ti-o permiti.

2. Iti amenajezi casa. Daca esti la inceput, ai un loc al tau, vei fi tentat sa iei un credit de amenajare. Poti face asta daca nu ai cum altfel sa-ti asiguri confortul minim necesar.

Nu lua credit pentru termopane si frigider extrem performant. Durata lor de viata de 5-7 ani, dupa care urmeaza alta moda, alta reamenajare, alte cheltuieli. Imagineaza-ti cum va fi atunci ca tu sa mai ai inca 5-10 ani de plata la creditul pentru frigider ruginit si mobila veche.

3. Vrei sa faci o investie disponibila pe termen scurt si pare foarte tentanta. Daca nu e o afacere studiata atent, ci doar o oportunitate instant, nu risca banii pe care nu-i ai, oricat de mare ar fi entuziasmul de moment.

Situatii in care, sub nicio forma, NU TREBUIE sa imprumuti bani:

1. Pentru a-ti plati cheltuielile de zi cu zi. Daca ai ajuns in situatia asta rezolvarea este reducerea cheltuielilor sau surse noi de venit. Imprumuturile iti vor agrava rapid situatia. Practic, te condamni singuri, o sa pierzi garantiile, speranta, respectul familiei si al cunoscutilor. Niciodata nu imprumuta bani pentru cheltuielile zilnice.

2. Pentru a-ti cumpara un laptop, un gadget, un telefon foarte destept, un sistem home cinema samd. Daca trebuie sa imprumuti pentru a-l cumpara inseamna ca nu ti-l permiti.

Luxul nu se achiztioneaza prin imprumut. Te descurci si fara sau cu o versiune mai putin performanta. Daca nu poti acum, mai bine economisesti bani cateva luni si cumperi cand iti permiti. Oricum, tehnologia evoleaza atat de rapid, incat pana iti achiti tu imprumutul pentru ce ai cumparat o sa te trezesti stapan peste o tinichea inutila.

3. Pentru vacante sau sarbatori. Vacantele si sarbatorile costa mult, trec repede si lasa datorii in urma. Cateva zile de rasfat sau darnicie exagerata te vor urmai luni intregi. Luni in care o sa ai probleme cu cheltuielile curente, in care o sa ai nevoie de bani pentru lucruri importante.

Las-o mai moale cu cadourile, cheltuieste mai putin pe vacanta. Reclamele nu prezinta oameni care platesc imprumutul la banca, doar tineri fericiti in croaziere. O sa stai de 3 ori mai mult la coada la banca decat bucurandu-te de soare.

4. Cand ai deja suficient de multe imprumuturi – nu are sens sa te adancesti in spirala datoriei. Exista solutii, chiar daca pare ca ai ajuns la un capat de lume. Studiaza, intreaba, incearca, fa orice pentru a rezolva problema banilor, dar nu iti agrava situatia si asa neplacuta facand un alt imprumut.

5. Cand nu ai nevoie disperata de bani. Da, nevoia disperata de bani poate fi inceputul justificarii unui imprumut. Daca se poate fara imprumut, descurca-te. Accepta unele compromisuri, adapteaza-ti asipratiile la banii de care dispui. Pe moment pare o alegere proasta, pe termen lung dormi fara griji si cu cat mai putine obligatii.

Banii imprumutati te urmaresc - permanent. Nu dispar. Se cheltuiesc instant si trebuie dati inapoi, cu dobanzi ametitoare. Costurile unui imprumut sunt intotdeauna considerabile. Cei care ti-au dat banii se vor asigura ca ii vei da inapoi, indiferent de ce iti doresti sau imaginezi tu. Imprumutul este o decizie majora, serioasa, care iti poate afecta fundamental viata.

Nu lua bani doar pentru ca ti se ofera sau crezi ca ai nevoie. Imprumuta cand e singura si ultima ta posibilitate si fa-o dupa un calcul atent, asumandu-ti responsabilitatea si consecintele.